Viitorul politic al lui Navalnîi nu este treaba Kremlinului (purtător de cuvânt)

Viitorul politic al lui Navalnîi nu este treaba Kremlinului (purtător de cuvânt)

Viitorul politic al lui Alexei Navalnîi, cel mai proeminent critic al preşedintelui Vladimir Putin, nu este treaba Kremlinului, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin.

"Nu este absolut deloc treaba noastră", a declarat jurnaliştilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, când i s-a cerut să comenteze viitorul politic al lui Navalnîi după ce acesta a pierdut apelul împotriva a ceea ce el a spus că este o decizie motivată politic de a-l încarcera timp de aproape trei ani pentru nerespectarea condiţiilor eliberării condiţionate.

Cu toate acestea, un tribunal din Moscova i-a redus cu şase săptămâni termenul de închisoare de doi ani şi opt luni. Sentinţa iniţială a fost de trei ani şi jumătate din care s-a redus perioada de timp pe care a petrecut-o deja în arest la domiciliu, pentru o fraudă datând din 2014 pentru care primise iniţial o pedeapsă de detenţie cu suspendare.

Navalnîi a răspuns sarcastic la hotărâre. "Au redus pedeapsa cu 1,5 luni. Grozav!'' a spus el dintr-o cuşcă de sticlă în sala de judecată.

În vârstă de 44 de ani, opozantul i-a explicat mai devreme judecătorului că nu este vinovat de încălcarea termenilor eliberării condiţionate, aşa cum a constatat o instanţă anterioară. El a spus că nu a putut să se prezinte la serviciul închisorii de la Moscova anul trecut, deoarece în acel moment se afla în convalescenţă în Germania după o tentativă de otrăvire cu un agent neurotoxic, act pe care i-l atribuie Kremlinului. Preşedintele Putin a respins acest lucru, susţinând că Navalnîi face parte dintr-o campanie de trucuri murdare susţinute de SUA pentru a-l discredita.

"Nu vreau să ies în evidenţă, dar toată lumea ştia unde mă aflu", i-a spus Navalnîi judecătorului. "După ce mi-am revenit, am cumpărat un bilet de avion şi am venit acasă".

Politicianul a afirmat că nu regretă că s-a întors în Rusia, că credinţa sa în Dumnezeu l-a ajutat să reziste şi că "puterea stă în adevăr". "Ţara noastră este construită pe nedreptate. Dar zeci de milioane de oameni îşi doresc adevărul. Şi mai devreme sau mai târziu îl vor primi''.

Echipa juridică a lui Navalnîi va încerca să conteste decizia de respingere a contestaţiei sale faţă de decizia de a transforma condamnarea la închisoare cu suspendare la închisoare cu executare.

Ţările occidentale au condamnat cazul şi discută posibile sancţiuni asupra Rusiei.

Navalnîi urmează să se prezinte din nou în instanţă sâmbătă pentru ceea ce se aşteaptă să fie punctul culminant al unui proces separat de calomnie împotriva sa. El este acuzat că a defăimat un veteran din cel de-Al Doilea Război Mondial care a participat la un clip promoţional ce susţinea reformele constituţionale anul trecut. Aceste modificări ale legii fundamentale îi permit lui Putin să candideze pentru încă două mandate la Kremlin după 2024, dacă doreşte.

Opozantul politic i-a descris pe oamenii din clip ca fiind trădători şi lachei corupţi. El a susţinut însă că afirmaţiile sale nu au fost îndreptate în mod special împotriva veteranului şi că autorităţile folosesc acuzaţia pentru a-i păta reputaţia.

Procurorii au cerut instanţei să-l amendeze pe Navalnîi cu 950.000 de ruble (12.800 dolari) pentru calomnie. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale