Viitorul Ucrainei este în Uniunea Europeană şi în NATO, spune premierul Cehiei în contextul vizitei lui Zelenski la Praga

Viitorul Ucrainei este în Uniunea Europeană şi în NATO, spune premierul Cehiei în contextul vizitei lui Zelenski la Praga

Viitorul Ucrainei este în Uniunea Europeană şi în alianţa militară NATO, a transmis vineri premierul ceh Petr Fiala, după întâlnirea cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la Praga, transmite Reuters preluat de Agerpres.

Zelenski a fost primit la Praga de premierul ceh Petr Fiala FOTO EPA-EFE

Petr Fiala a subliniat că Ucraina poate conta pe sprijinul Uniunii Europene şi s-a declarat convins că toate statele membre ale NATO vor sprijini cererea acestei ţări de a adera la Alianţă, explicând că securitatea Ucrainei înseamnă securitatea întregii Europe.

Țările membre ale UE analizează în prezent modalităţile de a utiliza activele financiare ruse, îngheţate de Bruxelles, pentru a contribui la reconstrucţia Ucrainei, a declarat Fiala.

Şeful executivului ceh a mai spus că sprijinul ţării sale pentru Ucraina va continua, inclusiv prin donarea mai multor elicoptere militare.

În perioada ianuarie-mai acest an, Praga i-a livrat Ucrainei 24 de tancuri, 76 de vehicule blindate şi 16 vehicule pentru apărare aeriană.

De partea sa, preşedintele ucrainean a afirmat că ţara sa are nevoie de arme cu rază lungă de acţiune pentru a lupta împotriva forţelor ruse care i-au invadat ţara.

''Fără arme cu rază lungă este dificil nu doar să realizăm o misiune ofensivă, dar şi să efectuăm o operaţiune de apărare. În primul rând, vorbim despre sisteme cu rază lungă cu Statele Unite şi astăzi depinde doar de ele'', a explicat a Zelenski în conferinţa de presă comună cu premierul ceh.

Republica Cehă a fost un susţinător constant al Kievului de la începerea invaziei ruse în Ucraina în februarie 2022.

Volodimir Zelenski a vizitat Praga în cadrul unui turneu extern înaintea summitului NATO ce va fi găzduit marţi şi miercuri de Vilnius. Liderul de la Kiev a solicitat ca la această reuniune NATO să se transmită un mesaj clar Ucrainei privind o viitoare aderare.

De asemenea, Zelenski a cerut la Praga începerea în acest an a negocierilor de aderare a ţării sale la Uniunea Europeană.

Preşedintele Ucrainei s-a deplasat joi la Praga, după o vizită în Bulgaria, pentru a discuta despre aderarea la NATO şi pentru a pleda pentru accelerarea livrărilor de arme de către această ţară mare producătoare de muniţii, în plină contraofensivă a armatei ucrainene împotriva forţelor ruse în sudul şi estul Ucrainei.

Liderul de la Kiev a declarat că ar dori ca Ucraina să primească un ''semnal clar'' că va fi primită în NATO. ''Ucraina nu a primit invitaţie, sub o formă sau alta. Cred că este necesar să se demonstreze forţa şi unitatea Alianţei'', a adăugat Zelenski.

Vineri după-amiază, preşedintele ucrainean se va întâlni, la Istanbul, cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, în ajunul împlinirii a 500 de zile de la începerea invaziei ruse în Ucraina.

În timpul acestei prime vizite în Turcia a şefului statului ucrainean efectuate după februarie 2022, Zelenski şi Erdogan vor discuta, potrivit publicaţiei pro-guvernamentale Sabah, despre acordul privind exporturile de cereale ucrainene încheiat în iulie anul trecut cu medierea ONU şi a Turciei, document despre care Rusia a anunţat că nu vede ''niciun motiv'' pentru a fi prelungit după 17 iulie, data la care expiră.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Ce se întâmplă? / Bombardiere strategice americane B-52H au înconjurat enclava rusă Kaliningrad de la Marea Baltică

2 Horoscop joi, 30 mai. Racii sunt prea curioşi, iar fecioarele nu se pot concentra

3 N-o să vă vină să credeți, dar acest articol a fost publicat în revista SRI...

4 VIDEO Surpriză de proporții, drona care ar fi lovit radarul din Rusia ar fi de fabricație portugheză

5 O lege mai mult decât interesantă promulgată de președintele Iohannis...