Viktor Orban, în China, alături de Putin

Viktor Orban, în China, alături de Putin

Premierul Ungariei, Viktor Orban, se va duce, săptămâna viitoare, în China comunistă ca să se întâlnească cu președintele Rusiei, Vladimir Putin.

El este singurul lider vestic prezent la reuniunea de la Beijing, „Belt and Road Initiative”.

Viktor Orban se duce să se întâlnească cu Putin

„Premierul Ungariei, Viktor Orban, se va deplasa la Beijing în perioada 16-18 octombrie pentru a participa la conferința internațională «Belt and Road Initiative» și pentru a purta discuții cu președintele chinez Xi Jinping, a anunțat biroul liderului ungar.

Purtătorul de cuvânt al premierului ungar nu a precizat dacă Orban se va întâlni cu președintele rus Vladimir Putin, care intenționează, de asemenea, să participe la conferința din capitala chineză.

«Miercurea viitoare, premierul va participa la forumul Inițiativei Belt and Road de la Beijing, unde va ține un discurs. Înainte de asta, luni și marți, el are programate discuții bilaterale cu liderii chinezi: mai întâi cu șeful guvernului și apoi cu șeful statului», a declarat purtătorul de cuvânt al premierului ungar, ca răspuns la o solicitare a TASS.

Purtătorul de cuvânt nu a răspuns la întrebarea dacă Orban are programată o întâlnire cu Putin în China.

Președintele Rusiei a declarat anterior că a acceptat invitația președintelui chinez de a veni la Beijing pentru conferința proiectului chinez de infrastructură cunoscut și sub numele de «One Belt, One Road». Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a menționat datele vizitei președintelui în China, deși a spus că acestea au fost stabilite. Putin urmează să poarte discuții cu Xi Jinping în marja evenimentului.

Se așteaptă ca Orban să fie singurul lider occidental care va participa la forum”, scrie TASS.

Probleme cu Beijingul: finanțarea căii ferate Budapesta-Belgrad, blocată

„Finanțarea chineză pentru calea ferată Budapesta-Belgrad aproape că a încetat, deoarece antreprenorii chinezi nu au fost în măsură să livreze sisteme feroviare la standardele UE, potrivit presei maghiare. Aceasta este o lovitură pentru liderul ungar (…)

Pentru moment, Beijingul spune că totul este în regulă. Săptămâna trecută, ministrul chinez de externe, Wang Yi, i-a spus omologului său ungar că proiectul feroviar va continua conform planului.

Faptul că această problemă specifică a fost abordată în cadrul unei convorbiri ministeriale a evidențiat nemulțumirea tot mai mare a Budapestei față de poziția Beijingului”, scrie și Politico.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat