Viktor Orban, la Băile Tuşnad: „Strategia UE în războiul din Ucraina a eşuat”. Analist: „Consideră drepturile omului un atentat împotriva identităţii naţionale”

Viktor Orban, la Băile Tuşnad: „Strategia UE în războiul din Ucraina a eşuat”. Analist: „Consideră drepturile omului un atentat împotriva identităţii naţionale”

„Este nevoie de o nouă strategie care să se concentreze pe tratativele de pace şi pe elaborarea unei propuneri bune de pace, în loc să se axeze pe câştigarea războiului”, a declarat premierul maghiar în discursul său de la Şcoala de vară de la Băile Tuşnad, reiterând că ţara sa va rămâne în afara războiului din Ucraina, relatează Reuters .

Orban a susţinut că această strategie a eşuat, deoarece guvernele din Europa se prăbuşesc după modelul „domino”, preţurile la energie au crescut şi acum este nevoie de o nouă strategie. „Stăm într-o maşină care are pană la toate cele patru roţi: este absolut clar că războiul nu poate fi câştigat în acest fel”, le-a mai transmis Orban susţinătorilor săi, insistând că Ucraina nu va câştiga niciodată războiul în acest fel, „pur şi simplu pentru că armata rusă are o dominaţie asimetrică”.

Liderul maghiar a vorbit şi despre o împărţire a Europei, pentru care dă vina pe fenomenul migraţionist. „Fenomenul migraţionist a împărţit în două Europa. Pur si simplu Occidentul s-a destrămat, s-a împărţit în două.(...) Se dă o bătălie între cele două părţi ale Europei. Deci, noi am făcut o ofertă post-occidentalilor, le-am spus, lăsaţi-ne în pace să ne decidem fiecare cine cu care vrea să fie vecin şi cu cine vrea să trăiască. Post-occidentalii au refuzat această ofertă şi au spus nu, noi o să vă transformăm în ceea ce suntem sau am devenit şi noi. Acum se vorbeşte mai puţin despre migraţie, dar credeţi-mă, nimic nu s-a schimbat. Bruxellesul şi echipele soroşiste pur şi simplu vor ne să ne forţeze să îi acceptăm pe migranţi”, a mai susţinut premierul Ungariei, în cadrul vizitei sale din România, relatează Agerpres .

Deputat PSD: „Este inadmisibil. Declaraţiile lui Viktor Orban afectează imaginea României”

Discursul său a fost atacat la scurt timp de către un deputat social-democrat, condamnând organizarea evenimentului de la Băile Tuşnad. „Este inadmisibil ca Universitatea de Vară de la Tuşnad să ajungă o rampă de lansare pentru atacuri la adresa UE şi SUA. Ori redevine ce a fost la început, ori să se închidă definitiv”, a susţinut parlamentarul PSD, Silviu Macovei.

Deputatul a adăugat că declaraţiile premierului Ungariei, Viktor Orban, făcute în ţara noastră afectează imaginea României în Europa. „Acest lucru trebuie să înceteze, iar Universitatea de vară de la Tuşnad să redevină la ce a fost gândită iniţial sau să se închidă definitiv!”, a mai susţinut social-democratul pe Facebook .

Ce spun experţii

Politologul Cristian Pîrvulescu a explicat pentru „Adevărul” că tabăra de la Băile Tuşnad este un loc important pentru Viktor Orban, fiind o bază electorală importantă pentru premierul maghiar. „Votul prin poştă a adus foarte multă susţinere pentru Fidesz şi l-a ajutat să devină prim-ministru”. Astfel că, discursul ţinut de liderul maghiar la Băile Tuşnad este „un mesaj pe care Viktor Orban îl transmite atât către lumea largă, cât şi către maghiarii de dincolo de graniţe. (...) Din momentul în care Viktor Orban a recâştigat puterea şi nu a mai cedat-o şi nu o să o cedeze niciodată, căci e dictatură în sânul UE, adică din 2010, discursul său a fost profund anti-european”, a arătat Cristian Pîrvulescu.

Politologul a mai explicat folosirea constantă de către premierul Ungariei a atacului împotriva instituţiilor europene, prin faptul că viziunea şefului de Executiv din Ugaria este asemănătoare cu cea a liderului rus, Vladimir Putin, sau cea a liderului Turciei, Recep Tayyip Erdogan, sau a lui Beniamin Netaniahu. „Consideră drepturile omului ca un atentat împotriva identităţii naţionale. Şi atunci, atacul său constant este împotriva drepturilor omului şi a instrumentului pe care drepturile omului îl folosesc şi anume Comisia Europeană”, a mai spus politologul.

În ceea ce priveşte afirmaţia lui Viktor Orban asupra fenomenul migraţionist, că ar fi împărţit Europa în două, politologul a explicat că premierul maghiar este unul dintre primii susţinătorii ai unei filozofii, care spune că „migraţia este un fenomen care urmăreşte schimbarea de populaţie în Occident”. „Campania împotriva lui Soroş din 2016 pe tema asta a fost făcută. (...) El se adresează unor populaţii în general ţărăneşti, el însuşi vine din zona rurală, este o populaţie care este o populaţie frustrată de dezvoltarea rapidă a oraşelor şi acceptă rapid acest discurs”, a mai arătat Cristian Pîrvulescu.

Contactat de „Adevărul”, istoricul Cosmin Popa a explicat că discursul premierului Viktor Orban din aceste zile, de la Băile Tuşnad se înscrie „în nota obişnuită de susţinere a Kremlinului pe care o practică Budapesta”. Potrivit istoricului, realitatea economică actuală arată, de fapt, „că sancţiunile au efect”, iar „pana despre care vorbeşte Viktor Orban este a regimurilor dictatoriale, sau a regimurilor autoritare, cum este şi cel de la Budapesta”. „Este o pană pentru că miza acestor regimuri a fost de a decredibiliza total democraţiile şi de a produce în întreaga Europă, dar cu precădere în Europa Centrală, o anarhie politică, economică, a valorilor, care să le uşureze intruziunea”, a mai argumentat Cosmin Popa.

Potrivit istoricului, Viktor Orban vorbeşte, „mai degrabă, despre sine atunci când se referă la pana în care ne aflăm cu toţii”, explicând că este vorba despre o pană „pentru că miza acestor regimuri a fost de a decredibiliza total democraţiile şi de a produce în întreaga Europă, dar cu precădere în Europa Centrală, o anarhie politică, economică, a valorilor, care să le uşureze intruziunea”.

În ceea ce priveşte faptul că liderul maghiar a făcut aceste declaraţii în România, „vorbeşte foarte mult despre încercarea autorităţilor de la Bucureşti de a menţine canalele deschise cu Ungaria. (...) Sigur că, este o ţară vecină, care are în România o minoritate considerabilă de cetăţeni români de etnie maghiară, deci România nu-şi permite o stopare totală a comunicării cu această ţară, dar de aici şi până la un tip de consonanţă politică implicită, chiar dacă nu explicită, cred că este o diferenţă foarte mare”, a mai susţinut istoricul.

„Ceea ce a împărţit Europa nu a fost migraţia, nu schimbările culturale au împărţit Europa, ci felul în care diverse curente politice europene au interpretat aceste schimbări, care, în orice eventualitate, se petrec”, a mai explicat istoricul cu privire la afirmaţia premierului maghiar, care susţine că Europa a fost împărţită datorită fenomenului migraţionist. „Ceea ce încearcă să ne facă să credem oameni ca Putin, sau Viktor Orban, este că numai cu ei aflaţi în fruntea ţărilor lor, societăţile pe care le administrează sunt ferite de efectele negative ale acestei schimbări”, a mai arătat istoricul Cosmin Popa.

În cadrul vizitei lui Viktor Orban în România, sâmbătă, a avut loc şi un incident. Un banner cu mesajul „Ceva este etern: Transilvania, pământ românesc”, a fost afişat chiar în timp ce premierul Ungariei a susţinea un discurs la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad . Maghiarii care ascultau discursul au fost la un pas să-i linşeze pe cei care au afişat mesajul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro