Viktor Orban, noi amenințări pentru Ucraina: „Nu o mai sprijinim deloc”

Viktor Orban, noi amenințări pentru Ucraina: „Nu o mai sprijinim deloc”

Viktor Orban a anunțat în Parlamentul de la Budapesta că Ungaria nu va mai sprijini Ucraina în relațiile internaționale până când guvernul de la Kiev nu va restaura „vechile drepturi ale etnicilor maghiari de pe teritoriul său”.

Viktor Orban FOTO EPA EFE

Premierul ungar a intrat adesea în confruntări verbale cu oficialii din Ucraina în ce privește drepturile minorității maghiare din această țară. În jur de 150.000 de maghiari locuiesc în Ucraina, iar guvernul ungar spune că cel de la Kiev acționează pentru restrângerea drepturilor acestora de a-și folosi limba nativă, mai ales în educație.

În 2017, Ucraina a adoptat o lege prin care limitează folosirea limbilor minoritare în școli. The Guardian a scris că reformele respective au forțat școlile cu predare în limba rusă și în limbile altor minorități să facă schimbarea.

În același timp, a obligat magazinele, restaurantele și serviciile să vorbească cu clienții în ucraineană , cu excepția cazurilor în care clienții cereau să vorbească în altă limbă.

De asemenea, a fost reglementată folosirea limbii în spații de cultură, astfel încât alte limbi altele decât ucraineană nu puteau fi folosite în teatre decât în cazuri de „necesitate artistică”.

Oficialii de la Kiev au argumentat pentru lege spunând că inițiativa are menirea de a revitaliza limba națională care a fost subjugată constant, mai întâi în timpul Imperiului Rus și apoi în timpul Uniunii Sovietice.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat