Viktor Orban repetă propaganda lui Putin: Problema lui este scutul antirachetă din România și aderarea Ucrainei la NATO

Viktor Orban repetă propaganda lui Putin: Problema lui este scutul antirachetă din România și aderarea Ucrainei la NATO

Premierul ungar Viktor Orban insistă să-l scuze pe agresorul Vladimir Putin pentru vărsarea de sânge produsă în Ucraina, să critice Occidentul și să-și apere politicile controversate. În același timp, insinuează că scuturile antirachetă din România și Polonia ar reprezenta o problemă.

Viktor Orban FOTO Shutterstock

Într-un interviu acordat publicației elvețiene „Weltwoche” și preluat de agenția de presă MTI, ultranaționalistul Viktor Orban susține din nou că Ungaria este „târâtă în război”, dar afirmă că are o conducere suficient de puternică pentru a sta departe de conflictul militar din Ucraina. Practic, premierul ungar reia o sperietură preferată - emisă prin actori politici și așa-ziși activiști locali pentru pace - a regimului de la Moscova pentru a submina sprijinul față de Ucraina și a-și face astfel calea mai ușoară către atingerea obiectivelor agresiunii sale militare din țara vecină.

Viktor Orban s-a declarat din nou deranjat de sancțiunile economice impuse de Uniunea Europeană împotriva Rusiei într-un efort de a reduce capacitatea de război a unei conduceri de la Kremlin care ar putea lansa invazii și în alte țări odată ce ar elimina așa-zisul regim de la Kiev și ar cotropi întreaga Ucraină. Liderul de la Budapesta s-a plâns că sancțiunile au afectat grav Ungaria, unde costul asigurării necesarului de energie pentru industria locală ar fi crescut de la 7 miliarde de euro în 2021 la 17 miliarde în 2022.

În stilul lui Vladimir Putin, premierul ungar a reiterat ideea că Rusia ar fi o putere care nu poate pierde războaie datorită arsenalului său nuclear. „Ucraina se află în faţa unei puteri nucleare cu 140 de milioane de locuitori”, a spus Orban, continuând pe un ton compătimitor pentru Rusia și acuzator față de NATO. „Rusia este în fața întregului NATO. Este un impas care poate uşor degenera într-un război mondial”, a susținut el într-o armonie de idei cu regimul de la Moscova și propagandiștii săi.

Orban a insinuat totodată că scuturile antirachetă din România și Polonia, dar și dorința Ucrainei și a Georgiei de a adera la NATO reprezintă probleme de securitate. „Nu avea nicio problemă cu aderarea Ungariei la NATO, ci doar cu a Ucrainei şi Georgiei. Putin mi-a spus că problema lui o reprezintă bazele americane de rachete din Polonia şi România şi posibila extindere a NATO în Ucraina şi Georgia pentru a staţiona arme pe teritoriul lor”, a spus premierul ungar, referindu-se la ultima sa întâlnire oficială cu liderul de la Kremlin, care a avut loc cu două săptămâni înainte de începerea războiului la scară largă în Ucraina. Orban i-a mai acuzat totodată pe americani că s-au retras din „acorduri importante de dezarmare”, în condițiile în care rușii nu le-au respectat și apoi le-au denunțat aruncând vina pe Washington.

„Înţeleg ce a spus Putin. Nu accept ce a făcut”, a ținut să sublinieze Viktor Orban.

Liderul de la Budapesta a criticat politicile europene față de Rusia, susținând că acestea nu funcționează și că ar fi „un șoc geopolitic” dacă Putin ar pierde în războiul din Ucraina. „Ar fi un şoc geopolitic, un potenţial seism global, mult mai rău decât colapsul fostei Iugoslavii. Faptul că Occidentul tratează acest scenariu cu atâta lejeritate arată o orbire îngrijorătoare în ceea ce priveşte riscurile inerente politicilor noastre”, a spus Orban.

El a criticat apoi Occidentul, apreciind că „și-a pierdut capacitatea de a uni lumea pentru o cauză” și acuzându-l din nou în mod nefondat că nu are voința de a media pacea în Ucraina.

În plus, a repetat vechiul discurs dezbinător al Moscovei precum că europenii ar fi supuși americanilor. În același timp, și-a prezentat țara drept o „alternativă” de urmat, fără o atitudine pro-război.

El a ținut de asemenea să propună o soluție pentru creșterea capacităților de apărare ale bătrânului continent, și anume „o NATO europeană”.

Viktor Orban a insistat că acest război nu ar fi avut loc dacă Donald Trump ar fi rămas la putere în Statele Unite. Fostul președinte american „ar fi reuşit probabil să medieze pacea în câteva săptămâni”, a estimat el.

La final, premierul ungar a criticat administrația Biden și și-a exprimat dorința revenirii lui Trump la Casa Albă în timp ce și-a descris țara drept „de succes” și „protectoare”. „Conducerea democrată nu recunoaşte Ungaria ca o ţară de succes şi protectoare a apărării la porţile continentului. Aşa încât aşteptăm cu nerăbdare să revină la putere prietenii noştri republicani”, a declarat Viktor Orban, potrivit Agerpres.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

4 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

5 Foarte interesante amănunte...