Viktor Orban vrea să blocheze sancțiunile împotriva Rusiei și vorbește iar despre ieșirea Ungariei din UE

Viktor Orban vrea să blocheze sancțiunile împotriva Rusiei și vorbește iar despre ieșirea Ungariei din UE

Premierul ungar Viktor Orban se așteaptă ca liderii Uniunii Europene să înceapă în toamnă discuțiile privind extinderea sancțiunilor împotriva Rusiei, dar Budapesta va încerca să blocheze acest demers, au declarat surse pentru Radio Europa Liberă (RFE/RL).

Viktor Orban FOTO Profimedia

Orban, un critic dur al sancțiunilor impuse de UE Moscovei din cauza invaziei în Ucraina, a făcut aceste remarci săptămâna trecută, în cadrul unei întâlniri cu ușile închise cu membrii de partid din Kotcse, situat în vestul țării, notează Reuters.

Una dintre cele mai importante teme abordate în cadrul discursului a fost, desigur, războiul din Ucraina, despre care a spus că s-ar putea prelungi până în 2030, timp în care ucraina ar putea pierde o treime sau chiar jumătate din teritoriu.

El a declarat că războiul a fost unul local, dar intervenția Occidentului l-a transformat în unul global, iar acum Europa s-a împușcat singură cu sancțiunile. Drept urmare, Viktor Orban consideră că trebuie depuse eforturi pentru a preveni prelungirea pachetului de sancțiuni împotriva Rusiei cu încă 6 luni.

Citând surse anonime prezente la reuniune, RFE/RL a relatat că Orban a declarat că perspectivele de a bloca o nouă prelungire de șase luni a sancțiunilor sunt slabe. Cu toate acestea, și-a exprimat speranța că un nou guvern care urmează să fie format în Italia ar putea contribui la acest efort.

Astfel, el ar fi făcut o referire la Giorgia Meloni, care va fi probabil următorul prim-ministru al Italiei după alegerile din această lună. Ea aparține partidului Frații Italiei, care are legături strânse cu Orban.

În iulie, Orban a declarat că UE și-a tras un glonț în plămâni prin sancțiunile economice nechibzuite impuse Rusiei, care, dacă nu sunt anulate, riscă să distrugă economia europeană.

Purtătorul de cuvânt al lui Orban a refuzat să comenteze la întrebările Reuters cu privire la remarcile raportate, spunând că adunarea anuală a fost închisă presei. Reuters nu a putut verifica în mod independent autenticitatea comentariilor atribuite lui Orban.

Declarațiile cu tentă rasistă, repetate

Premierul ungar a reluat retorica de la Băile Tușnad și a repetat că zona euro și chiar Uniunea Europeană s-ar putea destrăma până în 2030. Orban crede că până în 2040 imigranții musulmani vor fi majoritari în orașele franceze și chiar și în alte orașe și capitale UE.

În acest context, relațiile noastre cu aceste capitale trebuie reevaluate, deoarece se pune problema cât de europeană poate fi numită o țară în care naționalitățile europene indigene sunt limitate la câteva așezări și municipalități“, a spus Viktor Orban.

Cei 4 fantastici și apartenența la UE

Orban crede, însă, că până în 2030 gruparea celor patru națiuni din Europa Centrală, Visegrad, (Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria) ar putea deveni un centru de putere, contribuabil net la bugetul UE, ceea ce ar trebui să determine o regândire a beneficiilor apartenenței la blocul comunitar.

Atunci trebuie să ne gândim la semnificația apartenenței la UE, la ce ne oferă statutul de membru în astfel de circumstanțe și, dacă nu putem găsi o evaluare pozitivă, trebuie să tragem concluzii“, a spus Orban.

Executivul UE va recomanda suspendarea miliardelor de euro alocate Ungariei din cauza problemelor de corupție, au declarat miercuri doi oficiali pentru Reuters, în ceea ce ar fi prima măsură de acest fel împotriva lui Orban.

Ungaria trebuie să rămână membră a UE pentru a asigura accesul continuu la piața sa unică. El a spus atunci că Ungaria va fi printre puținii care vor rămâne în UE dacă aceasta se va desființa vreodată.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...