Vîlceanu: Implementarea PNRR se desfăşoară conform calendarului, fiind posibile mici întârzieri legate de procedurile legislative

Vîlceanu: Implementarea PNRR se desfăşoară conform calendarului, fiind posibile mici întârzieri legate de procedurile legislative

Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) se desfăşoară conform calendarului, fiind posibile mici întârzieri legate de procedurile legislative de durată, întrucât unele dintre obiectivele pe care trebuie să le atingem în martie depind de legi aflate în Parlament, i-a transmis ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, comisarului european pe economie, Paolo Gentiloni.

Potrivit unei postări pe pagina proprie de Facebook, Dan Vîlceanu a avut o întâlnire cu comisarul european, în cadrul căreia a vorbit despre reforme esenţiale incluse în PNRR, precum reforma pensiilor, digitalizare şi energie.

Astfel oficialul român a prezentat stadiul îndeplinirii reformelor şi investiţiilor asumate prin intermediul PNRR. Planul a fost aprobat de Comisia Europeană în 28 octombrie 2021, iar prima transă aferentă prefinanţării a fost virată României în data de 2 decembrie. Până la sfârşitul anului 2021, România a îndeplinit 21 de jaloane (milestones), se arată într-un comunicat remis de ministerul de resort.

"Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al României este unul curajos, dar beneficiem de sprijinul Comisiei Europene, astfel încât să realizăm toate investiţiile şi reformele pe care ni le-am propus. În cadrul întâlnirii pe care am avut-o cu Paolo Gentiloni, comisarul pe Economie, am vorbit despre provocările programului în contextul situaţiei din ţara vecină, Ucraina, dar şi despre reforme esenţiale pe care le avem în PNRR, precum reforma pensiilor, digitalizare şi energie. Mesajul meu a fost că implementarea programului se desfăşoară conform calendarului, fiind posibile mici întârzieri legate de procedurile legislative de durată. Unele din obiectivele pe care trebuie să le atingem în martie depind de legi aflate în Parlament", a notat ministrul, pe Facebook.



În context, comisarul Paolo Gentiloni a subliniat că mesajul Guvernului României referitor la realizarea reformelor finanţate prin PNRR este crucial.

"Ţările sunt afectate de acest război, provocări, refugiaţi, preţurile la energie, iar în viziunea mea acestea nu ar trebui să afecteze planurile noastre referitoare la PNRR", a afirmat Gentiloni.

În ceea ce priveşte reforma pensiilor, şeful de la Fonduri Europene a susţinut şi de această dată că "este una care trebuie să fie realizată în România, scopul fiind eliminarea inechităţilor".

Conform comunicatului, o persoană care se pensionează acum are venituri mai mari decât alte persoane care s-au pensionat în trecut chiar dacă au lucrat în aceleaşi condiţii, iar România trebuie să prezinte o analiză mai detaliată a situaţiei actuale şi un proiect care să indice eforturile bugetare finale pe care le presupune.

"Pensionarii aşteaptă un proiect care să vizeze reforma pensiilor, iar dezbaterile pe acest subiect trebuie să fie cât mai serioase şi oneste", a subliniat Vîlceanu, în postarea sa.

Potrivit acestuia, comisarul a abordat şi subiectul decarbonării, primind asigurări că România merge mai departe cu planul său de investiţii în energie, profitând de sumele din Fondul de Modernizare.

"Totodată, am transmis că Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene îşi exercită pe deplin rolul de implementare şi monitorizare pe care-l are, lucrând activ cu toate instituţiile cu sarcini în PNRR. În această săptămână vor fi mai multe discuţii cu reprezentanţii Comisiei Europene, aceasta fiind prima dintre ele", a adăugat Vîlceanu.

De asemenea, ambii parteneri de discuţii au punctat nevoia menţinerii deficitului bugetar asumat de România, chiar şi în contextul în care reformele finanţate prin PNRR vor susţine creşterea veniturilor bugetare, se mai spune în comunicat.

Nu în ultimul rând, oficialul european s-a arătat nerăbdător să primească veşti privind inaugurări ale unor investiţii importante şi s-a arătat dispus chiar să participe la astfel de evenimente, pentru a-şi arăta susţinerea faţă de eforturile depuse de autorităţile române. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”