Vine NUCLEARA de la Bruxelles? Discuții despre BLOCAREA FONDURILOR pentru țările care „nu au un sistem judiciar funcțional și independent”!

Vine NUCLEARA de la Bruxelles? Discuții despre BLOCAREA FONDURILOR pentru țările care „nu au un sistem judiciar funcțional și independent”!

Bruxellesul lucreaza la noile propuneri pentru a conditiona accesarea fondurilor europene de sisteme judiciare independente, scrie Financial Times .

Comisia Europeana doreste sa introduca o prevedere in propunerile legate de viitorul buget european potrivit careia statele membre trebuie sa aiba un sistem "judiciar functional si independent".

Aceasta idee a fost sustinuta de comisarii europeni la o reuniune care a avut loc saptamana trecuta si va fi prezentata la Bruxelles ca o componenta a viitorului buget european.

Marii contributori, precum Germania, sustin nevoia unor masuri mai dure pentru beneficiarii neti, cum este cazul Poloniei, si care a avut o serie de dispute cu Bruxellesul legate, printre altele, de reforma sistemului judiciar. In urma acestor dispute, Comisia a decis activarea Articolului 7 din tratatele europene, care poate conduce pana la suspendarea dreptului de vot al Varsoviei, o masura fara precedent.

Verei Jourova, comisar european pentru Justitie, i-a fost solicitat sa prezinte modalitati de evaluare a independentei si functionalitatii sistemelor judiciare din statele membre pana in mai.

Gunther Oettinger, comisarul european pentru buget, a afirmat ca sunt avute in vedere doua abordari. Prima este ca respectarea statului de drept sa fie o conditie pentru solicitarea de resurse bugetare. A doua vizeaza un stimulent prin care tarile care respecta in grad mai sporit statul de drept ar putea obtine mai multe resurse.

Jourova nu este de acord cu ideea ca dezbaterea sa se axeze pe fondurile de coeziune, acordate celor mai sarace regiuni ale continentului.

Polonia este cel mai mare beneficiar de fonduri de coeziune, cu 80 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020.

Bruxellesul va pleda si ca beneficiarii neti de fonduri sa adere la Parchetul European (EPPO), creat anul trecut pentru a investiga fraudele cu fonduri europene. Polonia si Ungaria se numara printre cele sapte state membre care nu au aderat la acest program.



„Premiera” desemnată se ține deja de mână cu corupția


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…