Vine NUCLEARA de la Bruxelles? Discuții despre BLOCAREA FONDURILOR pentru țările care „nu au un sistem judiciar funcțional și independent”!

Vine NUCLEARA de la Bruxelles? Discuții despre BLOCAREA FONDURILOR pentru țările care „nu au un sistem judiciar funcțional și independent”!

Bruxellesul lucreaza la noile propuneri pentru a conditiona accesarea fondurilor europene de sisteme judiciare independente, scrie Financial Times.

Comisia Europeana doreste sa introduca o prevedere in propunerile legate de viitorul buget european potrivit careia statele membre trebuie sa aiba un sistem "judiciar functional si independent".

Aceasta idee a fost sustinuta de comisarii europeni la o reuniune care a avut loc saptamana trecuta si va fi prezentata la Bruxelles ca o componenta a viitorului buget european.

Marii contributori, precum Germania, sustin nevoia unor masuri mai dure pentru beneficiarii neti, cum este cazul Poloniei, si care a avut o serie de dispute cu Bruxellesul legate, printre altele, de reforma sistemului judiciar. In urma acestor dispute, Comisia a decis activarea Articolului 7 din tratatele europene, care poate conduce pana la suspendarea dreptului de vot al Varsoviei, o masura fara precedent.

Verei Jourova, comisar european pentru Justitie, i-a fost solicitat sa prezinte modalitati de evaluare a independentei si functionalitatii sistemelor judiciare din statele membre pana in mai.

Gunther Oettinger, comisarul european pentru buget, a afirmat ca sunt avute in vedere doua abordari. Prima este ca respectarea statului de drept sa fie o conditie pentru solicitarea de resurse bugetare. A doua vizeaza un stimulent prin care tarile care respecta in grad mai sporit statul de drept ar putea obtine mai multe resurse.

Jourova nu este de acord cu ideea ca dezbaterea sa se axeze pe fondurile de coeziune, acordate celor mai sarace regiuni ale continentului.

Polonia este cel mai mare beneficiar de fonduri de coeziune, cu 80 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020.

Bruxellesul va pleda si ca beneficiarii neti de fonduri sa adere la Parchetul European (EPPO), creat anul trecut pentru a investiga fraudele cu fonduri europene. Polonia si Ungaria se numara printre cele sapte state membre care nu au aderat la acest program.„Premiera” desemnată se ține deja de mână cu corupția

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Simple zvonuri?

2 VIDEO Voi vedeți ce se întâmplă pe Autostrada A1 Sibiu - Pitești?

3 VIDEO Sex mistic în temple, dansuri în pielea goală şi spirale yoga

4 Scrisoarea asta nu poate fi adevărată! / Ce le-a scris judecătorilor o moldoveancă despre plăcerea sexului desco…

5 Ea este avocata de 26 de ani care s-ar fi sinucis