Vineri se dă startul Carnavalului de la Rio, care în acest an are rolul de a-i face pe oameni să uite de criză

Vineri se dă startul Carnavalului de la Rio, care în acest an are rolul de a-i face pe oameni să uite de criză

Vistieria publică este goală, corupția exasperează populația și violența face ravagii, dar nici unul dintre aceste rele nu va împiedica orașul brazilian Rio de Janeiro să se bucure de ritmul de samba: începe carnavalul! Startul oficial al festivităților, care atrag peste un milion de turiști, va fi dat vineri, cu predarea simbolică a cheilor orașului regelui Momo, personaj simbolic obez și jovial care simbolizează ''nebunia'' unuia dintre cele mai mari festivaluri ale planetei, relatează France Presse.

Noul primar, Marcello Crivella, va fi, însă, absent. Ales în octombrie, acest pastor evanghelic care nu ''gustă'' exuberanța carnavalului va fi înlocuit în timpul acestei ceremonii pline de culoare de către primul său adjunct. Înmânarea cheilor va avea loc pe Sambadrom, un stadion mare în formă de bulevard, înconjurat de tribune, unde 70.000 de oameni se vor aduna timp de patru zile pentru a asista la paradele școlilor de samba.

Autointitulat "cel mai mare spectacol de pe Terra", acest show plin de culoare este în primul rând o competiție: fiecare detaliu este evaluat pe baza unor criterii foarte stricte de către un juriu intransigent. La fel ca în fotbal, există mai multe divizii: cei care aspiră să se alăture elitei deschid balul vineri și sâmbătă, dar crema cremelor, "grupo especial'' (grupul special) defilează duminică și luni.

Însă criza economică a forțat unele școli ''să strângă cureaua''. "Cuvântul de ordine este austeritatea", spune Luiz Carlos Magalhaes, președintele școlii de samba Portela, cea mai de succes din istorie. Mulți se bazează pe ingeniozitate, reciclând materialele utilizate în anii anteriori.

Criza financiară a lovit frontal și carnavalul din stradă. Potrivit Riotur, agenția de turism municipală care coordonează această populară sărbătoare, 451 de ''blocos'', cortegii muzicale care pot atrage mii de petrecăreți, vor defila în aceste zile, față de 505 anul trecut. În afara Rio (sud-est), nu mai puțin de 37 de orașe au anulat festivitățile din motive financiare sau de securitate, potrivit datelor recenzate de cotidianul Folha de Sao Paulo. În statul vecin Espirito Santo, aproximativ zece localități sunt private de carnaval din cauza unei greve a polițiștilor care a semănat haos de la începutul lunii, cu mai mult de 140 de decese violente într-o săptămână.

"Carnavalul este mai mult decât o petrecere. El ne ajută să ne detașăm pentru câteva zile de problemele vieții. Acest lucru este cu atât mai important în vremuri de criză, cu cât permite reunirea în stradă a unei țări răvășite de inegalități de toate felurile'', rezumă semnificația evenimentului comediantul Gregorio Duvivier, membru entuziast al mai multor "Blocos".

Multe state se confruntă cu o criză bugetară, pe fondul recesiunii de o amploare record din Brazilia, conform Reuters. În Rio, guvernul are dificultăți cu plata salariilor polițiștilor, profesorilor și medicilor, precum și cu asigurarea aprovizionării de bază a școlilor și spitalelor. În ce privește Rio de Janeiro, metropola abia și-a revenit după costurile implicate de organizarea Campionatului Mondial de fotbal în 2014 și a Jocurilor Olimpice în 2016, în timp ce statul regional Rio este aproape de faliment, într-un context de recesiune istorică pentru întreaga țară, prima economie a Americii latine.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria