Violenţe în Franţa. A fost prelungit arestul pentru poliţistul care l-a împuşcat mortal pe adolescentul de 17 ani

Violenţe în Franţa. A fost prelungit arestul pentru poliţistul care l-a împuşcat mortal pe adolescentul de 17 ani

Justiţia franceză i-a prelungit joi detenţia poliţistului care l-a împuşcat mortal pe adolescentul de 17 ani al cărui deces a declanşat mai multe nopţi de revolte urbane în ţară, relatează AFP, citată de Agerpres.

Proteste în Franța după moartea tânărului de 17 ani, împușcat de un polițist. FOTO Profimedia

Încarcerat de pe 29 iunie, polițistul (motociclist) în vârstă de 38 de ani, inculpat pentru omucidere voluntară, a fost menţinut joi în arest provizoriu, în urma unei decizii a camerei de instrucţie a Curţii de apel de la Versailles, în regiunea pariziană, a declarat pentru AFP o sursă apropiată dosarului.

Lucrăm asupra cauzelor profunde

În noaptea de miercuri spre joi, autoritățile au semnalat numai câteva incidente, soldate cu 20 de reţineri şi 81 de incendii sau tentative de incendiere în întreaga ţară.

„Primul răspuns este ordinea şi calmul, înţelegerea, şi apoi să lucrăm asupra cauzelor profunde" ale revoltelor, a declarat joi dimineaţă preşedintele francez Emmanuel Macron, a cărui politică privind cartierele sărace a fost criticată după aceste revolte urbane, cele mai grave din ţară din 2005.

La rândul lui, prim-ministrul a făcut apel joi la „răbdare cu diagnosticul", pentru a înţelege originea acestor violenţe.

„Nu trebuie să ne grăbim cu clişee pentru a da explicaţii false", a spus Elisabeth Borne, în timp ce unele voci de dreapta sau de extremă dreapta au incriminat „o problemă cu imigraţia".

Polițistul a negat că ar fi spus "O să primeşti un glonţ în cap!"

Revoltele, însoțite de distrugeri şi jafuri la scară mare, au început după moartea tânărului de 17 ani, de origine maghrebiană, ucis pe 27 iunie de un poliţist, în timpul unui control rutier la Nanterre, la vest de Paris.

Decizia menţinerii în detenţie a poliţistului a fost criticată de avocatul acestuia, care o consideră una „de coşmar" pentru clientul său.

Ancheta privind circumstanţele în care tânărul a fost împușcat mortal se bazează în special pe înregistrarea video a controlului rutier.

Polițistul a negat în faţa departamentului de disciplină al poliţiei că a făcut afirmaţia „O să primeşti un glonţ în cap!", care pare să se audă în această înregistrare video filmată de un trecător şi devenită virală, potrivit raportului audierii consultat de ziarul Le Parisien.

Poliţistul a recunoscut că a urlat la adolescentul care circula fără permis să scoată cheile din contact după ce a oprit autovehiculul pentru conducere periculoasă, mai arată ziarul citat.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?