Violenţe la Bruxelles: Premierul belgian cere să fie pedepsiţi ''huliganii'; un ziarist francez, agresat de poliţie

Violenţe la Bruxelles: Premierul belgian cere să fie pedepsiţi ''huliganii'; un ziarist francez, agresat de poliţie

Premierul belgian Charles Michel a criticat ''violenţele inadmisibile'' survenite vineri în primul protest al ''vestelor galbene'' la Bruxelles, manifestaţie care în apropierea biroului său şi a instituţiilor europene a degenerat în violenţe între protestatari şi forţele de ordine care au folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a dispersa protestatarii, informează France Presse.

După trei ore de protest paşnic, primele incidente au avut loc în jurul orei locale 13:30, când manifestanţii au început să arunce cu pietre înspre dispozitivul de intervenţie al poliţiei care proteja clădirile oficiale.

În timpul confruntărilor ce au urmat au fost incendiate şi două autospeciale ale poliţiei, în intersecţia Arts-Loi, locul unde a pornit manifestaţia. Parchetul din Bruxelles a deschis o anchetă pentru ''incendiere voluntară'', în timp ce poliţia a anunţat că manifestanţii au aruncat înspre forţele de ordine mai ales cu pietre desprinse din pavaj şi cu mingii de biliard.

Încă înainte de izbucnirea violenţelor poliţia a arestat circa 60 de persoane pentru blocarea străzilor sau portul unor obiecte interzise, precum cuttere sau petarde.

În cursul după-amiezii, în timp ce grupuri de protestatari continuau să se confrunte cu forţele de ordine, un jurnalist al platformei video franceze ''Brut'' a fost reţinut pentru scurt timp de acestea din urmă.

''El filma poliţiştii care încercuiseră manifestanţii (...) I-au luat legitimaţia de presă, l-au legat la mâini şi l-au obligat să stea jos circa o jumătate de oră'', afirmă directorul editorial al acestei platforme, Laurent Lucas, care îi acuză pe poliţiştii belgieni de exces de zel.

Premierul belgian Charles Michel, care a fost ţinta manifestanţilor ce i-au cerut demisia, a criticat pe Twitter violenţele pe care le-a atribuit unor ''huligani''.

''Să nu existe impunitate pentru violenţele inadmisibile de la #Bruxelles. Huliganii şi jefuitorii să fie sancţionaţi'', a scris el pe reţeaua de socializare.

Către seară, calmul a revenit în capitala belgiană, unde însă dispozitive importante de forţe de ordine au rămas în apropierea clădirilor guvernamentale şi a instituţiilor europene.

Primarul Bruxelles-ului, Philippe Close, a avertizat la postul RTBF că orice persoană care va continua să protesteze va fi arestată.

Lansată cu două săptămâni în urmă în Franţa - iniţial ca un protest paşnic împotriva creşterii taxelor pe carburanţi, dar care s-a transformat apoi în manifestaţii, uneori violente, împotriva guvernului francez şi preşedintelui Emmanuel Macron - mişcarea ''vestelor galbene'' s-a extins în regiunea Valonia, sudul francofon al Belgiei. Protestul de vineri a fost însă primul de acest fel desfăşurat la Bruxelles şi nu are niciun organizator declarat, deşi manifestaţia a fost convocată pe reţelele de socializare.

Un YouTuber belgian, Gary Ducran, anunţase luni organizarea unui astfel de protest la Bruxelles tot pentru vineri cu un marş care ar fi urmat să se încheie în intersecţia Arts-Loi şi pentru care a obţinut autorizaţia primăriei. Dar apoi el s-a răzgândit şi a anulat marşul, invocând faptul că poliţia i-ar fi impus ''un caiet de obligaţii prea important'', inclusiv un serviciu de asigurare a ordinii pe care n-ar fi avut posibilitatea să-l organizeze conform exigenţelor autorităţilor.

Noi proteste sunt aşteptate în weekend şi în Franţa, unde vineri o primă încercare de dialog a guvernului cu reprezentanţi ai ''vestelor galbene'' a eşuat.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina