Violenţe la Tbilisi: Preşedintele Georgiei acuză 'coloana a cincea' rusă

Violenţe la Tbilisi: Preşedintele Georgiei acuză 'coloana a cincea' rusă

Preşedintele Georgiei, Salome Zurabişvili, a lăsat să se înţeleagă că la originea violenţelor de joi seara din faţa parlamentului de la Tbilisi , care riscă să divizeze ţara, s-ar afla 'coloana a cincea' a Rusiei, ţară pe care ea a numit-o drept 'inamic şi ocupant', informează Reuters.

Declaraţiile preşedintei georgiene survin în contextul violenţelor produse la Tbilisi, unde poliţia a recurs la gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc pentru a-i dispersa pe manifestanţii care au încercat joi seara să ia cu asalt clădirea parlamentului ţării.

Confruntările dintre manifestanţi şi scutieri s-au soldat cu zeci de răniţi de ambele părţi: 39 de poliţişti şi 30 de manifestanţi, conform AFP. Unii dintre manifestanţii au rămas fără un ochi, în cursul ciocnirilor fiind agresaţi şi unii dintre ziariştii prezenţi în piaţă, conform media ruse.

Moscova a acuzat de instigare la violenţe forţe radicale politice din Georgia, care - potrivit ei - propagă sentimente antiruseşti.

Mai multe mii de georgieni s-au adunat în faţa parlamentului georgian pentru a protesta împotriva vizitei deputatului rus Serghei Gavrilov, deputat în Duma de Stat (camera inferioară rusă). Gavrilov a vorbit de la tribuna forului legislativ georgian, fiind invitat la Tbilisi cu ocazia forului Adunării Interparlamentare privind Ortodoxia (IAO), un organism instituit de parlamentul grec în 1993 pentru a încuraja relaţiile dintre parlamentarii creştin-ortodocşi.

Gavrilov, preşedinte al Adunării Generale a IAO, a vorbit în faţa celor prezenţi în limba rusă chiar de pe locul rezervat de regulă preşedintelui parlamentului Georgiei. Faptul a provocat indignarea unor politicieni georgieni care doresc ca Rusia să fie ţinută la distanţă.

Potrivit AFP, aproximativ 10.000 de persoane s-au adunat în centrul capitalei georgiene pentru a cere demisia preşedintelui legislativului, Irakli Kobakhidze, după ce s-a aflat că deputatul rus a vorbit chiar de pe scaunul său din prezidiu.

'Rusia este inamicul nostru şi ţară ocupant. A cincea coloană pe care ea o dirijează poate fi mai periculoasă decât o agresiune deschisă', a afirmat Zurabişvili într-o postare pe pagina sa de Facebook. 'Doar Rusia beneficiază de pe urma sciziunii ţării şi a societăţii şi a confruntării interne şi aceasta este astăzi cea mai puternică armă a sa', a subliniat preşedinta Georgiei.

Influenţa rusă în Georgia reprezintă un subiect extrem de sensibil. Această ţară mică din Caucazul de Sud, aliată a SUA, s-a confruntat cu Moscova într-un scurt conflict de cinci zile în august 2008.

Georgia a întrerupt legăturile diplomatice cu Rusia după ce Moscova a recunoscut în acelaşi august fierbinte din 2008 independenţa celor două regiuni separatiste georgiene Osetia de Sud şi Abhazia, unde Rusia dispune în prezent de baze militare.

Moscova a acuzat vineri forţele de opoziţie georgiene de încercarea de a împiedica o îmbunătăţire a relaţiilor dintre cele două ţări, a informat agenţia de presă TASS, după violenţele de seara trecută de la Tbilisi. Ministerul de Externe rus a declarat că forţe 'radicale' au organizat deliberat manifestaţii joi seara în timpul vizitei unei delegaţii ruse la Tbilisi. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...