Violenţe şi arestări la manifestaţia pentru ''drepturi sociale şi libertăţi'' în Franţa

Violenţe şi arestări la manifestaţia pentru ''drepturi sociale şi libertăţi'' în Franţa

Incidente au izbucnit sâmbătă la Paris în timpul protestului pentru libertăţi, în cadrul unei zile naţionale de manifestaţii, după o intervenţie a preşedintelui Emmanuel Macron care a vizat calmarea furiei provocate de violenţa poliţiei şi de un proiect de lege privind securitatea globală.

Au fost incendiate maşini şi baricade şi mai multe ferestre au fost sparte în timpul marşului care a început în nordul Parisului sub supravegherea poliţiei, la o săptămână după o demonstraţie anterioară care s-a încheiat cu ciocniri violente în capitală.

Foto: (c) Gonzalo Fuentes/REUTERS


De asemenea, au fost aruncate proiectile asupra poliţiei care a răspuns folosind gaze lacrimogene, relatează AFP.

Potrivit Ministerului de Interne, 22 de persoane au fost arestate.

Manifestaţii au avut loc şi la Toulouse (sud-vest), Montpellier (sud), Rennes (vest) şi Strasbourg (est). Unele oraşe se tem de izbucniri violente. La Bordeaux şi Montpellier, prefecţii au interzis orice adunare în centru. La Lyon, demonstraţiile sunt autorizate numai pe malul stâng al Ronului.

În total, sunt planificate aproximativ o sută de manifestaţii în toată Franţa, având drept cuvinte de ordine apărarea drepturilor sociale şi libertăţilor.

Planificată iniţial ca un miting sindical împotriva precarităţii, organizat în mod tradiţional de sindicatul CGT (Confederation Generale du Travail, Confederaţia Generală a Muncii) în prima sâmbătă din decembrie, acţiunea a reunit protestul împotriva violenţei poliţiei şi a legii privind securitatea globală, care mobilizează apărătorii libertăţilor de câteva săptămâni.

Textul prevede sancţiuni pentru diseminarea imaginilor cu poliţişti în timpul exercitării profesiei, iar criticii săi consideră că acesta încalcă "libertatea presei, libertatea de exprimare şi libertatea de a manifesta" şi că va instaura "instrumente de supraveghere în masă".AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante