Violenţele continuă în Suedia după o manifestaţie de extremă dreapta

Violenţele continuă în Suedia după o manifestaţie de extremă dreapta

Oraşul Malmö din sudul Suediei a fost în timpul nopţii de sâmbătă spre duminică scena mai multor episoade violente, în urma unor contra-manifestanţi care au denunţat intenţia unei mişcări de extremă dreapta de a da foc unui exemplar de Coran, a anunţat duminică poliţia suedeză, informează AFP.

"Au existat incendii în diferite locuri în timpul nopţii la Malmö", au anunţat forţele de ordine suedeze într-un comunicat.

Au fost incendiate pubele, un autobuz şi o maşină. Au fost depuse mai multe plângeri pentru vandalism, se precizează în comunicat.

Incidentele au izbucnit după o manifestaţie a mişcării anti-imigraţie şi anti-islam "Linia dură", condusă de danezul-suedez Rasmus Paludan, care organizează în prezent un turneu în Suedia, turneu ce a dus la mai multe ciocniri între poliţie şi la contra-manifestanţi în mai multe oraşe din Suedia.

Manifestaţia de sâmbătă a lui Paludan a fost mutată dintr-un cartier din Landskrona într-o parcare din Malmö, marele oraş din apropiere, pentru a evita confruntările. Cu toate acestea, proteste au izbucnit în diferite cartiere din Malmö, cu lansări de pietre împotriva poliţiei.

Joi şi vineri, circa 12 poliţişti au fost răniţi în timpul unor ciocniri cu participanţi la contra-manifestaţii împotriva lui Paludan.

Şefa guvernului a condamnat aceste violenţe şi atacurile asupra poliţiei.

"În Suedia, oamenii sunt autorizaţi să-şi exprime opiniile, fie că sunt de bun sau prost gust, este o parte a democraţiei noastre. Indiferent ce crezi, nu trebuie să recurgi niciodată la violenţă. Nu o vom accepta niciodată", a declarat Magdalena Andersson pentru agenţia de presă TT. "Acesta este exact genul de reacţie violentă pe care el (Rasmus Paludan) vrea să o vadă. Însuşi scopul este de a incita oamenii să se opună unul altuia", a adăugat ea.

Rasmus Paludan a provocat incidente de mai multe ori în ultimii ani. În noiembrie 2020, a fost arestat în Franţa şi apoi deportat. Alţi cinci activişti au fost arestaţi în Belgia la scurt timp, acuzaţi că vor "să răspândească ură" prin arderea unui Coran la Bruxelles. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Cine era femeia găsită moartă într-un geamantan, în Oradea

2 Nea ăsta e comisarul de poliție Cosmin Popovici, cu apartament în Spania și nenumărate proprietăți în țară / Nu poate justifica 1,3 milioane lei

3 Trebuie să vedeți asta / Va fi doar o chestiune de timp până când flagelul va ajunge în Europa...

4 Andrei Caramitru / Ghinea, Barna, Drulă și Moșteanu. Cam ăștia. Plus Cioloș. Trebuie să plece…

5 Posibil război civil în Ucraina și un nou pas al Rusiei spre Gurile Dunării, două dintre consecințele înghețării ostilităților în țara vecină