Violenţele continuă în Suedia după o manifestaţie de extremă dreapta

Violenţele continuă în Suedia după o manifestaţie de extremă dreapta

Oraşul Malmö din sudul Suediei a fost în timpul nopţii de sâmbătă spre duminică scena mai multor episoade violente, în urma unor contra-manifestanţi care au denunţat intenţia unei mişcări de extremă dreapta de a dafoc unui exemplar de Coran, a anunţat duminică poliţia suedeză, informează AFP.

"Au existat incendii în diferite locuri în timpul nopţii la Malmö", au anunţat forţele de ordine suedeze într-un comunicat.

Au fost incendiate pubele, un autobuz şi o maşină. Au fost depuse mai multe plângeri pentru vandalism, se precizează în comunicat.

Incidentele au izbucnit după o manifestaţie a mişcării anti-imigraţie şi anti-islam "Linia dură", condusă de danezul-suedez Rasmus Paludan, care organizează în prezent un turneu în Suedia, turneu ce a dus la mai multe ciocniri între poliţie şi la contra-manifestanţi în mai multe oraşe din Suedia.

Manifestaţia de sâmbătă a lui Paludan a fost mutată dintr-un cartier din Landskrona într-o parcare din Malmö, marele oraş din apropiere, pentru a evita confruntările. Cu toate acestea, proteste au izbucnit în diferite cartiere din Malmö, cu lansări de pietre împotriva poliţiei.

Joi şi vineri, circa 12 poliţişti au fost răniţi în timpul unor ciocniri cu participanţi la contra-manifestaţii împotriva lui Paludan.

Şefa guvernului a condamnat aceste violenţe şi atacurile asupra poliţiei.

"În Suedia, oamenii sunt autorizaţi să-şi exprime opiniile, fie că sunt de bun sau prost gust, este o parte a democraţiei noastre. Indiferent ce crezi, nu trebuie să recurgi niciodată la violenţă. Nu o vom accepta niciodată", a declarat Magdalena Andersson pentru agenţia de presă TT. "Acesta este exact genul de reacţie violentă pe care el (Rasmus Paludan) vrea să o vadă. Însuşi scopul este de a incita oamenii să se opună unul altuia", a adăugat ea.

Rasmus Paludan a provocat incidente de mai multe ori în ultimii ani. În noiembrie 2020, a fost arestat în Franţa şi apoi deportat. Alţi cinci activişti au fost arestaţi în Belgia la scurt timp, acuzaţi că vor "să răspândească ură" prin arderea unui Coran la Bruxelles. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Etnicii minoritari din armata rusă au început să vorbească în limba nativă pentru a nu fi bombardați de ucraineni

2 Așa arată prostia made in Rusia...

3 ULTIMA ORĂ Primul oficial ucrainean de top care admite că este „imposibil” ca Ucraina să învingă Rusia cu nivelul actual de sprijin din Occident

4 O nouă ameninţare lansată de propaganda rusă: „Două rachete nucleare vor lovi imediat. Una la Washington, cealaltă la Londra” VIDEO

5 Foarte interesante amănunte!