Violeta Alexandru: Guvernul a revizuit normele Legii accesului la informațiile publice; se pune accent pe comunicarea online

Violeta Alexandru: Guvernul a revizuit normele Legii accesului la informațiile publice; se pune accent pe comunicarea online

Guvernul a revizuit normele de aplicare a Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, încurajând instituțiile publice să pună accent pe comunicarea online, a declarat ministrul pentru Consultare Publică și Dialog Civic, Violeta Alexandru, miercuri, la Palatul Victoria.

"Am propus astăzi Cabinetului și a fost de acord să revizuim printr-o HG normele de aplicare a Legii 544 privind liberul acces la informațiile de interes public, la capătul unui proces intens de dezbatere cu societatea civilă, atât în țară (...), cât și în București (...). La finalul acestui proces (...) am constatat că cele mai multe probleme derivă din defectuoasa aplicare a normelor de punere în practică a Legii 544, fără a face afirmația că legea în sine este perfectă și nu ar avea nevoie de îmbunătățiri", a explicat Violeta Alexandru.

Ministrul a precizat că în noile norme este prevăzut ca informațiile de interes public să fie afișate pe internet într-un mod proactiv de către instituțiile publice.

"Pentru a continua eforturile de debirocratizare, de simplificare și (...) de modernizare, de adaptare a modului în care administrația comunică în termenii evoluției tehnologiei cu cetățenii, am prevăzut în modificarea normelor ca informațiile de interes public să fie (...) afișate pe internet, în mod proactiv, atunci când se constată că multiple solicitări se referă la aceleași categorii de informații", a spus Violeta Alexandru.

Aceasta a precizat că instituțiile publice sunt încurajate să pună accent pe comunicarea online în relația cu cetățenii.

"În sensul continuării eforturilor de simplificare și modernizare a comunicării cu cetățenii, am prevăzut în modificarea normelor faptul că atunci când informația este cerută electronic, să fie oferită electronic și, în general, să se pună accent pe comunicarea în mediul online (...). Nu am eliminat procedurile clasice de comunicare, pentru acei cetățeni care nu dispun de acces la internet sau pur și simplu nu doresc să primească electronic, ci pe format de hârtie", a mai spus ministrul.

Violeta Alexandru a arătat că în norme au fost introduse clarificări privind termenele de răspuns la informațiile de interes public.

"În lege era prevăzut un termen maximal și un mod de calculare a zilelor până la care se furnizau informații, în timp ce în norme erau alte prevederi (...). Neconcordanța era că într-o parte erau socotite zilele lucrătoare, într-o parte erau socotite zilele calendaristice. Nu era clar dacă se ia în considerare și prima zi în care s-a înregistrat solicitarea și ultima zi și am venit în acest sens cu câteva clarificări, în sensul în care am precizat, așa cum legea o și spunea, că este vorba despre zile calendaristice, fără prima și ultima, ceea ce și Codul de procedură civilă îl precizează. Am specificat faptul că în cinci zile se comunică refuzul, în 10 zile se comunică informația, dacă ea există în instituție, respectiv în 30 de zile calendaristice (....) dacă ea necesită o documentare aprofundată", a explicat Violeta Alexandru.

Un alt aspect prevăzut în norme face referire la prețul pe copia documentului solicitat de cetățeni în baza Legii 544.

"Mă uitam pe câteva date centralizate la nivelul anului 2014, constatând Consilii locale care cereau 18 lei pe pagina documentului, 4 lei pe pagină, 5 lei pe pagină, ceea ce în mod evident, atunci când se strângeau un număr consistent de pagini în cererea de informații, ridicau o problemă majoră și făcea ca întreg sensul acestei legi, care este despre acces la informații, un drept constituțional al cetățeanului, să fie pus în pericol. Astfel, prin propunerea pe care Cabinetul a aprobat-o astăzi prin decizia de modificare a normelor, pe lângă faptul că am insistat ca informațiile să fie puse la dispoziție cât mai mult electronic, ceea ce face să nu mai facă sens noțiunea de cost, am prevăzut ca în cazul în care se impune furnizarea în format de hârtie, această situație să ducă la un cost maximal pe pagină care să fie de un procent de 0,05% din salariul minim pe economie", a spus Violeta Alexandru.

Aceasta a precizat că normele includ și o serie de formulare tip pentru accesul la informații de interes public.

"Am venit cu o serie de propuneri de formulare tip (...). Am propus (...) câteva modele standard care pot fi descărcate, pe de o parte, de specialiștii din sistem și folosite pentru răspunsul operativ la solicitările de informații și, pe de altă parte, am pus la dispoziția cetățenilor interesați, fără a-i condiționa ca în cazul în care preferă altă abordare să o poată face, un set de formulare tip pentru a depune eventuale plângeri administrative, eventuale sesizări cu privire la neconformarea funcționarilor în aplicarea legislației", a mai afirmat ministrul Violeta Alexandru.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…