Virgil Popescu susţine că Romgaz şi Nuclearelectrica vor fi exceptate de la plata a 90% din profiturile pe 2020 ca dividende

Virgil Popescu susţine că Romgaz şi Nuclearelectrica vor fi exceptate de la plata a 90% din profiturile pe 2020 ca dividende

Guvernul României nu va cere companiilor Romgaz şi Nuclearelectrica să majoreze, de la 50% până la 90%, cota din profiturile pe 2020 ce va fi vărsată la bugetul de stat sub formă de dividende, cum a făcut recent în cazul a două companii de utilităţi, deoarece societăţile energetice de stat au obiective mari de investiţii, a afirmat, joi, ministrul Energiei, Virgil Popescu, într-un interviu acordat Bloomberg.

"După discuţii cu premierul şi ministrul de Finanţe am convenit să exceptăm aceste două companii", a spus Popescu.

Bloomberg subliniază că Romgaz negociază în prezent preluarea participaţiei de 50% deţinută de grupul american Exxon Mobil la proiectul Neptun din Marea Neagră, în timp ce Nuclearelectrica vrea să construiască două noi reactoare la centrala de la Cernavodă.

Premierul Florin Cîţu a declarat, luni seara, că în multe companii de stat sumele care erau considerate dividende erau folosite pentru acordarea de bonusuri pentru manageri şi excursii de tip team building, iar acum constituirea drept venituri la stat a dividendelor nu va afecta capitolul de investiţii.

Tot în interviul pentru Bloomberg, Virgil Popescu a anunţat că România intenţionează să accelereze procesul de eliminare a interdicţiei care împiedică vânzarea de participaţii la cele mai profitabile companii. Şeful de la Energie a precizat că Guvernul va elimina, până în luna iulie, o lege care blochează vânzarea de active ale statului, după ce în luna februarie un act legislativ care viza anularea legii adoptate de precedenta administraţie a fost blocat în Parlament.

Eliminarea interdicţiei va permite Hidroelectrica să înceapă pregătirile pentru o ofertă publică iniţială (IPO) ce ar putea avea loc la finele acestui an sau începutul lui 2022, a adăugat ministrul.

"Voinţa politică există şi ne vom respecta promisiunile, dar trebuie urmată procedura parlamentară. Am avut recent o discuţie cu colegii mei şi vom trece legea în cursul acestei luni, pentru a putea relua procedura de listare a unui pachet de 15%", a precizat el.

De asemenea, noul Guvern de coaliţie vrea să demareze discuţiile pentru modificarea Legii privind zăcămintele offshore. Legea modificată ar putea fi aprobată fie într-o sesiune parlamentară specială, în cursul verii, sau în septembrie, când se întorc parlamentarii din vacanţă. Aceste modificări sunt esenţiale pentru un proiect de gaze din Marea Neagră, în valoare de mai multe miliarde de dolari. Proiectul a fost îngheţat de OMV Petrom şi partenerul american Exxon Mobil, acesta din urmă luând chiar decizia sa se retragă din proiectul Neptun. Compania de stat Romgaz discută preluarea participaţiei de 50% deţinută de Exxon Mobil la proiectul Neptun, după ce a făcut o ofertă finală.

"Sunt optimist că Romgaz va ajunge la un acord cu Exxon şi vom putea să extragem gazele naturale", a mai spus Virgil Popescu.

Grupul austriac OMV, prin subsidiara OMV Petrom, şi ExxonMobil sunt parteneri egali în proiectul de explorare a zăcământului de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, estimat la 42 - 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Spre comparaţie, România produce în prezent circa 10-11 miliarde de metri cubi de gaze pe an. Zăcământul a fost descoperit în 2012, însă dezvoltarea sa a fost amânată de mai multe ori, după ce România a implementat modificări legislative considerate nefavorabile de către dezvoltatori. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina