Virusolog român din SUA, avertisment: „Pentru care se întrebau în 2021 unde e gripa: era sub mască“

Virusolog român din SUA, avertisment: „Pentru care se întrebau în 2021 unde e gripa: era sub mască“

Virusologul român Cristian Apetrei, profesor de boli infecţioase şi microbiologie la Universitatea din Pittsburgh (SUA), susține că nu tulpina Kraken este cea mai mare problemă a momentului, ci sezonul de gripă, care este destul de sever.

Dr Cristian Apetrei, profesor de boli infecţioase în SUA FOTO: Captura/Video

„Marea problema este suprainfecția. Două afecțiuni respiratorii, chiar mai puțin grave sau de gravitate moderată, se potențează una pe alta și per ansamblu determina complicații mai severe”, consideră dr. Cristian Apetrei.

Potrivit virusologului român, Kraken este varianta cu cea mai mare transmisibilitate înregistrată până în prezent.

„În Statele Unite, numărul de cazuri determinate de Kraken a crescut de la 1% din total cazuri la începutul lunii decembrie, la 41% din total cazuri trei săptămâni mai târziu. În acest moment, în NordEst, Kraken este responsabil de 75% din infecțiile cu SARS-CoV-2. XBB.1.5 este deja prezent în 28 de țări. Reprezintă deja 4% din numărul de cazuri din Marea Britanie. Deci probabilitatea să avem în viitoarele luni o epidemie dominată de Kraken este covârșitoare”, susține cunoscutul virusolog român stabilit în SUA, într-o postare pe Facebook.

Potrivit acestuia, aspectul important este că încă nu știm exact care este patogenicitatea acestei noi variante. Simptomele sunt mai degrabă acelea ale unei răceli (rinoree, dureri în gât, tușe și congestie), mai curând decât acelea ale unui sindrom gripal (cu stare generală alterată masiv și febra mare).

„Asta și pentru că, spre deosebire de stadiile inițiale ale epidemiei, populația are în prezent o acoperire imună destul de solidă (prin vaccin sau infecții naturale), care conferă protecție față de formele grave. Pe de altă parte, arsenalul de terapii rămâne destul de substanțial pentru contracararea formelor grave. Din acest punct de vedere, se pare că am intrat în faza de endemicitate, unde facem multiple infecții coronavirale pe an, dar sunt simple răceli, cu care ne descurcăm fără probleme”, consideră dr. Apetrei.

Virusolog: Marea problema este suprainfecția.

Și atunci care e problema, se întreabă virusologul român. Cea mai mare problemă a momentului o reprezintă sezonul de gripă, care este destul de sever.

„Nu mai este nevoie să explicăm de ce coinfecția cu două virusuri respiratorii este problematică. De fapt, coinfecția este destul de improbabilă, datorită răspunsurilor cu interferoni. Marea problema este suprainfecția. Două afecțiuni respiratorii, chiar mai puțin grave sau de gravitate moderată, se potențează una pe alta și per ansamblu determina complicații mai severe. Este destul de târziu pentru vaccinul gripal. Se presupune că vaccinul anti-SARS-CoV-2 a fost administrat. Pentru Kraken, recomandarea este să se facă doza a 4-a. Mulți cetățeni au făcut măcar un episod cu variante Omicron, așa că acela poate fi factorizat în ecuația acoperirii imune”, explică specialistul.

La final, dr. Cristian Apetrei recomandă în sezonul gripal purtarea măștii de protecție în spațiile aglomerate.

„Și să nu uităm tot ce am învățat despre prevenirea infecțiilor respiratorii timp de trei ani. (…) N-ar trebui să-mi bat capul cu asta. Dar totuși trebuie să spun că aceia care se întrebau în 2021 unde este gripa au acum răspunsul. Care nu s-a schimbat de atunci când l-am dat prima oară în 2021: era sub mască, a concluzionat virusologul român.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

4 Așa o fi?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă