VIRUSUL ZIKA Posibilă transmitere pe cale sexuală în două cazuri (CDC)

Două cazuri de contaminare cu virusul Zika sugerează o posibilă transmitere pe cale sexuală, a declarat joi dr Anne Schuchat, director adjunct al Centrelor americane de control și prevenire a bolilor (CDC), în cadrul unei conferințe de presă telefonice. Într-un alt caz, "virusul (activ) a fost depistat în sperma unui bărbat la două luni după apariția simptomelor infecției", a adăugat ea, citată de AFP.

Aceste cazuri "fac să fie plauzibil din punct de vedere biologic o transmitere prin contact sexual, însă știința este foarte clară deocamdată în această privință, în sensul că virusul Zika se transmite în principal prin pișcătura unui țânțar infectat", a subliniat dr Schuchat. Din acest motiv "trebuie să ne concentrăm eforturile în acest domeniu", a adăugat ea.

Potrivit New York Times, bărbatul a cărui spermă era contaminată cu Zika locuiește în Tahiti și a fost expus unei epidemii în Polinezia Franceză în 2013. Cercetători francezi au depistat un nivel viral ridicat în sperma lui, chiar și după ce virusul Zika dispăruse complet din sânge. Virusul a fost detectat și în urină.

Singurul caz cunoscut de posibilă transmitere sexuală a fost semnalat în 2008. Dr Brian Foy, biolog la Universitatea de stat Colorado, expert în boli transmise de țânțari, lucra într-o zonă rurală din Senegal cu un student, Kevin Kobylinski, capturând țânțari pentru cercetări asupra paludismului. Cei doi cercetători au fost pișcați de multe ori. După o săptămână, la întoarcerea în Colorado, Foy și Kobylinski s-au îmbolnăvit, având simptome tipice de infecții transmise de țânțari. La câteva zile, soția lui Foy, care era infirmieră, a avut aceleași simptome ca soțul ei, dar mai severe. Toți trei și-au revenit. Foy a simțit totuși dureri în testicule spre sfârșitul infecției, semnalând și ceea ce părea a fi sânge în spermă. Infecția lor a rămas atunci un mister după ce au fost testați negativ la paludism și alte boli tropicale. Nu s-a gândit nimeni la Zika.

Un an mai târziu însă, un om de știință a sugerat că vinovat ar fi putut fi virusul Zika. Cum eșantioane de sânge ale lui Foy fuseseră congelate, s-au putut efectua teste care au dus la concluzia că cercetătorul fusese infectat cu Zika, iar felul în care soția sa a fost contaminată rămâne o problemă, încheie AFP.

AGERPRES/(AS — autor: Lelia Bretan, editor: Mariana Ionescu, editor online: Simona Aruștei)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Masturbatoarea PSD cheamă bucureștenii în stradă împotriva „dictaturii sanitare”! Șeful ei, Ciolacu, fol…

2 VIDEO Priviți și citiți! Acestea sunt măștile cu șpaga de la UNIFARM! Scandalul duce sus de tot! Pitcovici i-a…

3 Băsescu și Ponta, bălăcăreală la Cocina TV! Ponta: După şase seara, culcaţi-vă / Băsescu: E tonul prostului

4 Numărul cazurilor noi de coronavirus se menține uriaș / 592 de cazuri de infectare cu Covid după 14.680 de teste…

5 Demisie de ultima oră din PSD! / Prăbușirea în sondaje se accelerează! PSD ar pierde 1,5 procente lunar!