VIZELE către America, tot mai DEPARTE

Rata de refuz a solicităţilor de viză din partea cetăţenilor români a crescut în anul fiscal 2014-2015. Creşterea vine după ce în ultimii patru ani rata a scăzut, anul trecut ajungând chiar sub 10%. Raportul anual al Departamentului de Stat arată că rata de refuz a fost de 11,16%, între 1 octombrie 2014 şi 30 septembrie 2015, Euractiv.ro.

Creşterea ratei vine după un trend descrescător în ultimii ani, culminând cu anul fiscal 2013-2014, când, pentru prima dată, a scăzut sub pragul de 10% (9,8%). Astfel, în 2010 rata de refuz a fost de 24,8%, în 2011 de 22,4%, în 2012 de 17%, iar în 2013 de 11,5%.

După precedentul raport, MAE îşi exprima speranţa că "această tendinţă pozitivă se va menţine şi în cursul anului viitor, fiind relevantă din perspectiva progreselor continue înregistrate de România pe linia îndeplinirii criteriilor aferente includerii în programul Visa Waiver".

Anul acesta, Ministerul de Externe a precizat, într-un comunicat, că a luat notă de publicarea de către Departamentul de Stat al SUA, la 12 februarie 2016, a raportului referitor la rata de refuz a solicitărilor de viză de scurtă şedere în SUA aferente anului fiscal 1 octombrie 2014 -31 septembrie 2015. 

Creştere în pofida unei campanii de conştientizare

Rata de refuz a crescut în pofida faptului că MAE desfăşoară, din mai 2015, o campanie de conştientizare a cetăţenilor români care călătoresc în SUA cu privire la respectarea legislaţiei locale referitoare la reglementarea şederii şi desfăşurarea de activităţi lucrative. 

Ambasadorul american la Bucureşti, Hans Klemm, a declarat, pe 1 februarie 2016, că nu este foarte optimist cu privire la şansele României de a accede în programul Visa Waiver în 2016, având în vedere că rata de refuz mai mare decât procentul minim legal de 3%, dar şi perspectivele reduse ca această prevedere să fie modificată de către Congres, în actualul context politic din SUA.

România, Polonia, Bulgaria, Croația și Cipru sunt singurele state membre UE care nu sunt incluse în Programul Visa Waiver.


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Expert biolog de la Rutgers University subliniază că virusul ar putea să se fi scurs de la Institut…

2 VIDEO Priviți! Aceste specimene tocmai au intrat în țară! Ascultați ce spun!

3 VIDEO Primarul PSD al comunei tulcene Crişan a fost arestat preventiv după ce a fost prins în flagrant luând m…

4 VIDEO Imagini fără precedent pe timp de pace! Priviți imaginile cu căpitanul portavionului USS Theodore Roosev…

5 Profesorul Sarafoleanu / Marii noștri epidemiologi nu sunt puși unde trebuie. Aș vrea să-i văd în jurul președi…

recomandări

Te ia DNA: Cirloganu Marian Cristinel

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cea mai faimoasă pisicuță de pe internet