Vizită discretă a directorului CIA în Europa, înaintea turneului efectuat de Blinken (WSJ)

Vizită discretă a directorului CIA în Europa, înaintea turneului efectuat de Blinken (WSJ)

Directorul CIA, Bill Burns, a efectuat o vizită secretă în Europa, la Berlin şi Kiev, cu o săptămână înaintea turneului secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, dedicat discuţiilor cu aliaţii europeni asupra cererilor Rusiei privind arhitectura de securitate europeană, relatează joi Wall Street Journal (WSJ).

Blinken încearcă în acest turneu să convingă aliaţii europeni ai SUA să se ralieze unui răspuns mai dur împotriva Moscovei şi să susţină Ucraina în eventualitatea unui atac rusesc. Demersul secretarului de stat al SUA este însă îngreunat de ţările care au legături economice strânse cu Rusia, notează WSJ. Washingtonul şi UE au ameninţat Moscova cu sancţiuni economice dure dacă recurge la o ofensivă militară împotriva Ucrainei.

Blinken s-a întâlnit miercuri în capitala Ucrainei cu preşedintele Volodimir Zelenski şi cu ministrul de externe Dmitro Kuleba, joi se află la Berlin pentru discuţii cu Regatul Unit, Franţa şi Germania de asemenea asupra dosarului ucrainean, iar vineri va avea o întrevedere la Geneva cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov.

Acesta din urmă a declarat vinerea trecută că Rusia aşteaptă săptămâna aceasta să primească ''în scris'' răspunsuri la propunerile sale privind arhitectura de securitate europeană transmise către SUA şi NATO.

Moscova cere în special excluderea oricărei noi extinderi a NATO către Est, mai ales către Ucraina, încetarea cooperării Alianţei cu statele din fostul bloc sovietic şi renunţarea la manevrele şi desfăşurările de trupe ale NATO în Europa de Est.

Consultările ruso-americane pe acest subiect desfăşurate săptămâna trecută nu au condus la un rezultat, SUA considerând cererile Rusiei ca fiind inacceptabile. Blinken a declarat că nu va veni la Geneva la întâlnirea cu Lavrov cu răspunsurile scrise cerute de Moscova, secretarul de stat al SUA apreciind că mai întâi ''trebuie să vedem unde ne situăm şi dacă mai rămân oportunităţi diplomatice''.

Deşi a concentrat peste 100.000 de soldaţi în apropierea graniţei cu Ucraina, Rusia neagă că ar plănui o invazie. Viceministrul de externe rus Serghei Riabkov a declarat miercuri că Rusia nu intenţionează să atace, să lovească sau să invadeze Ucraina.

Pe de altă parte, acesta a precizat că Moscova nu va accepta un moratoriu pe termen limitat asupra extinderii NATO. ''Nu! Acest scenariu este inacceptabil. Avem nevoie de garanţii obligatorii juridic asupra ne-extinderii NATO, sub formă de tratate: un acord bilateral cu SUA şi un acord multilateral cu NATO'', a indicat Riabkov, răspunzând unei întrebări adresate la clubul de discuţii Valdai.

''Am trecut prin această situaţie de multe ori în trecut, când astfel de formule, aparent benefice, au fost rapid uitate, s-au întors pe dos şi s-au transformat în opusul lor. Nu m-aş avânta în referiri istorice, dar toate acestea există, au fost documentate şi publicate. Nu putem fi mulţumiţi cu încă un tertip", a concluzionat oficialul rus.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria