Vizitatorii par să fi părăsit Istanbulul, la aproape o săptămână după triplul atentat de pe aeroportul Atatürk

Vizitatorii străini par să fi părăsit Istanbulul, cea mai populară destinație turistică din Turcia, la aproape o săptămână după triplul atentat de pe aeroportul Atatürk din acest oraș - spre disperarea profesioniștilor din sectorul turistic, relatează AFP.

Magia celui mai mare oraș din Turcia a sedus timp de secole călătorii, încântați de moscheile și palatele sale impozante, dar și de priveliștea impresionantă spre Bosfor sau Cornul de Aur.

Pe de altă parte, pentru profesioniștii din turism, atentatele sinucigașe de marți au marcat sfârșitul industriei turistice, deja extrem de afectate de seria de atacuri cărora le-a căzut victimă Turcia de la începutul anului.

"Este un dezastru", se plânge Orhan Sonmez, un ghid care oferă trecătorilor un tur al Hagiei Sofia, fosta biserică monumentală, transformată în moschee și ulterior în muzeu. "Toată viața am lucrat ca ghid turistic. Cei mai mulți dintre noi se întreabă dacă vor putea continua. Este tragic", mărturisește el.

Mese restaurantelor sunt goale în cartierul ultra-turistic Sultanahmet, iar hotelurile de cinci stele oferă camere la prețuri reduse.

Dacă în vremurile mai bune trebuia să stați la coadă, uneori peste o oră, pentru a intra în Hagia Sophia, azi este suficient să cumpărați bilet și să vă lăsați încântați de splendoarea locului, alături de o mâna de turiști.

În plus, mulți locuitori din Istanbul au părăsit orașul cu ocazia Bayram-ului, o sărbătoare națională de nouă zile, care a început sâmbătă.

Aceste vești vin în contextul în care, în luna mai, Turcia a înregistrat cea mai importantă scădere a numărului de sosiri turistice în ultimii 22 de ani, constatându-se o scădere de aproape 35% a numărului de turiști străini, la 2,5 milioane de vizitatori. Criza a fost cauzată în parte de colapsul numărului de turiști ruși din cauza unei dispute diplomatice între Ankara și Moscova, care a interzis operatorilor de turism vânzarea de excursii în Turcia.

Interdicția a fost ridicată săptămâna trecută, spre bucuria profesioniștilor din sectorul turistic din Antalya — provincie preferată de ruși, care vin în număr mare aici pentru a se bucura de marea turcoaz și plajele cu nisip fin. De această veste bună va beneficia însă prea puțin Istanbulul, în condițiile în care turiștii ruși optează în general pentru sejururi all inclusive pe malul mării, remarcă AFP.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / În PSD se vorbește despre iminenta punere sub acuzare a lui Dragnea, Carmen Dan și Dăncilă în Dosar…

2 ULTIMĂ ORĂ / Ministrul de interne îl va destitui pe Raed Arafat săptămâna viitoare

3 Hai, că se poate! Cîțu anunță înghețarea salariilor demnitarilor, concedieri din aparatul bugetar, interzicere…

4 Prostul politicii românești a rămas fără partid. Toți membrii celei mai mari organizații au demisionat scuipân…

5 Guvernul PNL, un prim pas spre decență: Pensia nu va mai putea fi cumulată cu salariul la stat

recomandări

Te ia DNA: ISU

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Video incredibil cu un elefant surprins strângând gunoiul