Vlad Alexandrescu, pe Facebook: Domnule premier, vă prezint demisia

Vlad Alexandrescu, pe Facebook: Domnule premier, vă prezint demisia

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a anunțat miercuri pe Facebook că demisionează din funcție. "Domnule prim-ministru, în fața rezistenței opace la schimbarea structurală pe care am încercat să o inițiez, să o dezvolt și să o pun în practică în instituțiile de cultură din România, în fața ostilității nedezmințite a aparatului refractar la regândirea modalităților de funcționare a instituțiilor publice de cultură, a relației dintre sectorul independent și cel public, vă prezint demisia mea", a scris Alexandrescu .

El a precizat că în mandatul "scurt" pe care l-a avut a fost preocupat în primul rând să redea Ministerului Culturii "credibilitatea și importanța pe care administrația culturală trebuie să o aibă într-o societate europeană modernă".

"Punctual, am încercat o reorganizare a Institutului Național al Patrimoniului și am cerut criterii precise care să reglementeze restaurarea patrimoniului național, în situația urgentă a deteriorării lui accelerate. Am inițiat grupul de lucru pentru redactarea Codului Patrimoniului. Am creat primul mecanism de finanțare prin care statul român poate cumpăra opere de artă românească de pe piața liberă prin subscripție publică, iar cea dintâi operațiune din cadrul acestui mecanism este campania pentru achiziția lucrării 'Cumințenia Pământului' a lui Constantin Brâncuși", a mai spus Alexandrescu.

De asemenea, el a amintit că a cerut refacerea dosarului pentru înscrierea ansamblului Brâncuși de la Târgu Jiu în patrimoniul UNESCO și că a dat expresie "așteptării a zeci de mii de români, înscriind situl arheologic și natural de la Roșia Montană în Lista Indicativă UNESCO".

"Am intervenit direct în șantiere, oprind distrugerea monumentelor istorice din Piața Romană din București și din Parcul Romanescu din Craiova. Am creat cadrul strategic pentru transformarea muzeelor românești din instituții pasive, în instituții deschise publicului, participative. Pentru prima oară în România, muzeele au fost alăturate sectoarelor creative, demarând, sub umbrela Guvernului, un proces amplu de identificare a soluțiilor inovatoare care să relaționeze comunitatea muzeală cu cea creativă", a mai precizat Alexandrescu.

Ministrul demisionar a susținut că a construit grupuri de lucru, platforme și modalități dinamice de consultare publică, încercând aducerea unei noi viziuni și "scoaterea" managementului instituțiilor publice de cultură dintr-o stare "anchilozată și letargică".

"În domeniul cinematografiei, am lansat un șantier vast menit să reechilibreze distanța dintre reușitele calitative ale cinematografiei românești în țară și în lume și disfuncționalitățile unui sistem administrativ și instituțional vetust și depășit de viteza excepțională de evoluție a sectorului. Peste câteva zile, la Cannes, urma să semnez, o nouă convenție între CNC-ul românesc și CNC-ul francez. De asemenea, concursul CNC va avea un nou regulament, iar sălile de cinema din România vor beneficia prin programul 'Orașe europene' de o relansare a ideii de cinematografie de artă. Aceasta ilustrează doar o parte din marele șantier dedicat filmului derulat în mandatul meu", a mai explicat Alexandrescu.

Sistematizarea și predictibilizarea instrumentelor de susținere financiară ale Ministerului Culturii, consolidarea proiectelor prioritare (prin alocare directă), lansarea programelor de finanțare prin concurs de proiecte CultIN și ACCES și începerea unui proces de reformare a AFCN sunt și ele prezentate de Alexandrescu drept reușite ale mandatului său, în condițiile în care, spune el, a preluat un minister în care o treime din posturi erau vacante și salariile erau cele mai mici din întregul sistem central-administrativ.

Alexandrescu a mai punctat că strategia culturală sectorială și legitimarea unor politici culturale pe termen lung au fost și ele pe agenda prioritară a mandatului său.

Totodată, el a susținut că în cele aproape șase luni de ministeriat a întreținut o comunicare intensă, zilnică, cu spațiul public și partenerii instituționali, dorind astfel să transparentizeze procesul decizional.

El a mai menționat că "schimbări dictate doar de buna credință au dus la explozii instituționale neașteptate și la o situație intolerabilă la Opera Națională, una dintre instituțiile publice de cultură care s-au dovedit cel mai rezistente la o funcționare modernă, europeană".

"Domnule Prim-Ministru, mi-aș dori ca reformele pe care le-am inițiat să fie continuate. Cred că, în situația în care forțe dintre cele mai retrograde, ostile schimbării, care se împotrivesc unor mecanisme firești de reînnoire și de întinerire a sectorului artistic și muzeal din România au devenit atât de sonore în spațiul public, reforma pe care am început-o este periclitată și, de aceea, depun în mâinile dumneavoastră, domnule prim-ministru, mandatul meu de ministru al Culturii", a mai scris Vlad Alexandrescu.

* Dacian Cioloș i-a cerut demisia ministrului Culturii (surse)

Premierul Dacian Cioloș i-a cerut demisia ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, au precizat, miercuri, pentru AGERPRES, surse oficiale.


AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…