Vlad Cubreacov (Asociația Răsăritul Românesc): Noi, românii din afara granițelor țării suntem români de un leu

Vlad Cubreacov (Asociația Răsăritul Românesc): Noi, românii din afara granițelor țării suntem români de un leu

Președintele Asociației Răsăritul Românesc din Chișinău, a criticat luni, în cadrul lucrărilor Universității de Vară de la Izvoru Mureșului, faptul că bugetul alocat Ministerului pentru Românii de Pretutindeni este unul foarte mic, susținând că raportat la numărul românilor extrafrontalieri fiecare persoană ar primi câte un leu, în contextul în care problemele cu care se confruntă aceștia sunt foarte mari.

"Am văzut strategia elaborată de minister, care face referire la 10 milioane de români extrafrontalieri, dar am analizat cu minuțiozitate și fondurile care se alocă nou înființatului minister, este vorba de 10 milioane de lei anual. Raportând la cele 10 milioane de români din afara granițelor, suma alocată, vedem că revine un leu pentru un român. Deci noi românii din afara granițelor țării suntem români de un leu, aceasta este realitatea obiectivă, dură și vom cere cu insistență ca Guvernul României să mărească fondurile alocate, să aloce fonduri suficiente acestui minister, așa încât ministerul să-și poată atinge obiectivele și misiunea cu demnitate. 10 milioane de români, dacă raportăm la situația din regiune este populația unui stat vecin, Ungaria are mai puțin de 10 milioane, Serbia are mai puțin de 10 milioane, deci este o Românie în afara României, care cere să fie tratată cu demnitate și să se răspundă cu mijloace potrivite nevoilor reale economice pe care le întâmpinăm în afara granițelor țării', a declarat Vlad Cubreacov.

Acesta a făcut referire la faptul că statele vecine României tratează cu prioritate maximă nevoile conaționalilor de peste hotare și a dat exemplul Ungariei care, pentru Departamentul Trianon, a alocat 300 de milioane de euro, raportat la trei milioane de maghiari extrafrontalieri.

"Ar trebui să luăm exemplul bun, să transferăm în România bunele practici care există în statele vecine și dacă ne-am raporta și la statele occidentale am vedea că acolo situația este cu mult mai bună, deci trebuie să ne adecvăm mijloacele bugetare la întreaga gamă de probleme cu care românii din afara granițelor se confruntă', a conchis Vlad Cubreacov.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro