Vlad Țepeș, inclus într-un top al „titanilor”. „Istoria nu se repetă, dar conține multe avertismente și lecții”

Vlad Țepeș, inclus într-un top al „titanilor”. „Istoria nu se repetă, dar conține multe avertismente și lecții”

Un cunoscut istoric englez, profesor la Cambridge, a realizat un top al unor personalități care au schimbat lumea ultimelor trei milenii, incluzându-l și pe domnitorul valah. Printre cei enumerați de Sebag Montefiore în lucrarea „Titanii istoriei” sunt Ramses al II-lea, Stalin, Mozart, Mao, Iisus, Shakespeare și Einstein.

Vlad Țepeș - Pictură în ulei aflată Palatul Ambras, Austria, datată 1560. FOTO Profimedia

Regine, împărătese și actrițe, regi, sultani și cuceritori, profeți, artiști, curtezane, psihopați și exploratori au dominat lumea peste trei mii de ani. „Titanii istoriei” (Planeta Cărților), carte scrisă de Sebag Montefiore, istoric englez și profesor la Cambridge, începe cu Ramses al II-lea, unul dintre cei mai mari împărați ai Egiptului, și ajunge până în zilele noastre, cu figuri precum Saddam Hussein sau Osama Bin Laden.

Sebag Montefiore ne invită să descoperim mai multe despre personalități extraordinare și intrigante precum Buddha, Genghis Khan, Nero, Winston Churchill, Catherine cea Mare, Anne Frank, Martin Luther King; Mozart, Mao, Iisus Hristos, Shakespeare, Einstein, Elvis Presley, dar și Vlad Țepeș, domnitorul valah .

Istoricul povestește cele mai importante evenimente mondiale, din cele mai vechi timpuri până la cruciade, de la Holocaust la Războiul din Golf, printre altele.

Prin viețile lor extraordinare, istoricul povestește cele mai importante evenimente mondiale, din cele mai vechi timpuri până la cruciade, prin Holocaust și Războiul din Golf.

Coperta ediției portugheze SURSA Editura Planeta

Coperta ediției portugheze SURSA Editura Planeta

Vlad, prințul diavolic ce a inspirat legenda lui Dracula

Despre domnitorul valah spune istoricul că a fost un „sadic degenerat și ucigaș cu o asemenea cruzime încât a inspirat l egenda lui Dracula ”, dar și că și-a salvat poporul creștin de otomanii musulmani.

Vlad al III-lea nu are o imagine prea bună în istorie. În toată domnia sa a ucis zeci de mii de oameni, de la țărani și vagabonzi la nobili și ambasadori străini. Vlad, născut în Transilvania, a domnit în Țara Românească în anii 1448, 1456-1462 și 1476, devenind cunoscut drept „ Vlad the Impaler”.

În lucrarea sa, autorul descrie detaliat viața domnitorului valah, greutățile prin care a trecut, dar și cum a scăpat țara de turci.

„Stabilindu-și capitala la Târgoviște, Vlad a fost hotărât să facă din Valahia un mare regat cu o populație prosperă și sănătoasă. Totuși, pentru el aceasta însemna eradicarea nobilimii și, de asemenea, a tuturor celor care puteau seca resursele țării. Printre țintele sale se numărau cei mai săraci și cei mai vulnerabili – vagabonzi, handicapați și bolnavi mintal; a invitat mii dintre ei la ospețe la Târgoviște doar ca să-i încuie în cameră și să-i ardă de vii după ce au mâncat. (Era periculos să accepți o invitație de la Vlad, dar era și mai periculos să refuzi.) Vlad a persecutat și femeile acuzate de fapte imorale precum adulterul: li se tăia pieptul, apoi erau jupuite sau arse de vii cu apă clocotită. Negustorii germani care locuiau în Transilvania, pe care îi consideră paraziți străini, au fost și obiectul mâniei sale. De Sf. Bartolomeu 1459, a dispus executarea a 30.000 de negustori și boieri din orașul Brașov; în anul următor mai erau 10.000 la Sibiu” - fragment din lucrarea lui Sebag Montefiore.

Astfel, Vlad și-a ocupat locul între portretele de titani ai istoriei, fiind cunoscut ca cel care și-a salvat poporul creștin de otomanii musulmani.

Cartea poate fi cumpărată de pe Amazon .

Cine este Montefiore

Profesor de istorie la Universitatea din Cambridge și autor a mai multor bestseller-uri populare și critice, Simon Sebag Montefiore are o pasiune deosebită pentru titanii istoriei.

Simon Sebag Montefiore SURSA wikipedia.org

Simon Sebag Montefiore SURSA wikipedia.org

Simon Jonathan Sebag Montefiore este un istoric britanic, prezentator de televiziune la BBC și autor de bestseller-uri populare de istorie și romane. Are o pasiune deosebită pentru „Titanii istoriei”, deoarece consideră că „Istoria nu se repetă, dar conține multe avertismente și lecții”.

S-a născut la Londra și este strănepot al bancherului Sir Joseph Sebag-Montefiore, nepotul și moștenitorul bogatului filantrop Sir Moses Montefiore, considerat de unii „cel mai important evreu” al secolului al XIX-lea”. Familia sa provine dintr-o linie de evrei de rit spaniol bogați care erau diplomați și bancheri în toată Europa și care vin din Maroc și Italia.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?