Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, pe lista de sancțiuni a Marii Britanii. ,,Lanțul se strânge”

Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, pe lista de sancțiuni a Marii Britanii. ,,Lanțul se strânge”

Plahotniuc și Șor, incluși recent pe lista sancțiunilor SUA, s-au ales cu altele impuse de autoritățile de la Londra pentru acte de corupție, a anunțat ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, vineri, când Republica Moldova marchează Ziua Internațională Anticorupție.

Marea Britanie a impus sancțiuni pentru Plahotniuc și Șor. FOTO: Uk Government

,,De Ziua Internațională Anticorupție și Marea Britanie a aplicat sancțiuni împotriva lui Plahotniuc și Șor. Pentru acte de corupție. Așadar, vorba aia - încet, dar sigur, lanțul se strânge”, a anunțat Sergiu Litvinenco pe pagina sa de Facebook.

Tot vineri, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco și premierul Natalia Gavrilița au susținut împreună o conferință de presă, în timpul căreia au oferit detalii.

,,Orice active deținute de ei în Marea Britanie sau în oricare din teritoriile de peste mări ale Marii Britanii, precum Insulele Virgine Britanice sau Insulele Cayman, vor fi înghețate. Cetățenilor Marii Britanii li se vor interzice toate tranzacțiile economice cu oricare dintre persoanele sancționate. De asemenea, li se refuză intrarea în Marea Britanie. Este încă o lovitură dată, cu sprijinul partenerilor noștri, grupării pentru hoție și război”, a declarat Natalia Gavrilița.

Iar Sergiu Litvinenco a anunțat că Ministerul pe care-l conduce a elaborat un proiect de lege care transpune sancțiunile internaționale în legislația Republicii Moldova, adică așa-numitul proiect al legii Magnițki Moldova, care a fost inspirat din legislația Statelor Unite ale Americii, Canada, Lituania și Marea Britanie.

,,Aici vor fi, în primul rând, persoanele care nemijlocit au fost incluse în lista de sancțiuni internaționale, dar totodată măsurilor sancționatorii vor fi supuse și persoanele care nu au fost incluse nemijlocit în lista de sancțiuni, dar care au anumite legături directe sau indirecte cu persoanele incluse în lista sancțiunilor”, a anunțat Sergiu Litvinenco.

Persoanelor, incluse în lista sancțiunilor, le vor fi înghețate toate bunurile din Republica Moldova, iar de administrarea lor se vor ocupa persoane desemnate de stat.

,, Cu alte cuvinte, statul va putea prelua administrarea bunurilor persoanelor incluse în lista sancțiunilor și a persoanelor afiliate lor”, a mai spus ministrul.

Și oamenii de afaceri, care vor avea legături cu cei vizați de sancțiuni, s-ar putea alege cu măsuri de constrângere. Iar o altă prevedere a proiectului de lege este că membrii Consiliului Audiovizualului de la Chișinău vor putea retrage licența companiilor media, care aparțin celor vizați de sancțiuni, dar și în cazul în care acestea vor promova imaginea lor.

Plahotniuc și Șor figurează și în lista sancțiunilor SUA

În luna octombrie, reprezentanții ambasadei SUA la Chișinău au anunțat că mai multe persoane, între care politicienii fugari, Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, au fost incluși în lista sancțiunilor Americii.

,,Vlad Plahotniuc și Ilan Șor se regăsesc și în lista dată. Primul se face responsabil de corupție în proporții deosebit de mari, iar al doilea este complice la acțiunile de subminare a statului de drept în beneficiul Federației Ruse”, a conchis șefa Cabinetului de miniștri.

Mai târziu, Plahotniuc a anunțat că va contesta hotărârea SUA în instanță, iar Șor a spus că aceasta nu-l sperie pentru că nu are proprietăți sau conturi peste Ocean.

Ambii, fugari de mai mult timp

Om de afaceri și fost lider al Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc, a fost unul dintre cei mai influenți politicieni de la Chișinău în deceniul 2010-2020. Poreclit „Păpușarul”, Plahotniuc este acuzat de trafic de influență asupra întregii clase politice din Republica Moldova. Dat în urmărire penală, oligarhul este fugar din vara anului 2019, atunci când formațiunea pe care o conducea, PDM, a plecat de la guvernare.

Iar Ilan Șor este la rândul său un om de afaceri și politician care a fugit din Republica Moldova din cauza problemelor cu justiția. Acesta este activ în politică, finanțând din străinătate protestele actuale de la Chișinău prin care speră să ajungă la putere și să scape de dosarele penale deschise pe numele său.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...