Vladimir Putin deviază de la calea capitalismului de stat și aprobă un proces de privatizare, dar pune și condiții investitorilor

Vladimir Putin deviază de la calea capitalismului de stat și aprobă un proces de privatizare, dar pune și condiții investitorilor

Pus în fața realității unei crize economice severe provocate de prăbușirea prețului petrolului, președintele rus Vladimir Putin a dispus aprobarea unui plan de privatizare care amenință modelul capitalismului de stat ce încă domnește în țara sa, comentează luni agenția EFE.

Astfel, Kremlinul a invitat public companiile străine să participe la privatizarea societăților ruse. Totuși, statul rus dorește să rămână acționar majoritar în aceste societăți strategice, prin urmare societățile străine sunt chemate mai degrabă pentru a investi bani în companiile statului rus.

În plus, celor interesați li se pun și alte condiții, cum ar fi prezentarea unui plan detaliat de dezvoltare a respectivelor companii ruse pe termen mediu și lung. De asemenea, acționarii străini trebuie să-și păstreze activele financiare pe teritoriul rus, deci să-și ia gândul de la paradisurile fiscale.

Bugetul Rusiei pe anul în curs prognozează încasări din privatizări în valoare de circa 430 de milioane de dolari, dar Ministerul rus de Finanțe speră la venituri chiar și de 13 miliarde de dolari.

'Observăm un interes enorm în rândul investitorilor străini. Activele ruse sunt în prezent subevaluate (din cauza deprecierii rublei), fapt care a crescut cererea', afirmă ministrul rus la economiei, Alexei Uliukaev.

Președintele Putin a cerut ca privatizările să se desfășoare într-un mod transparent, dar deocamdată stilul secretos nu s-a schimbat, iar tot ce se știe este că la întâlnirea pe această temă cu liderul de la Kremlin au participat directorii companiilor Aeroflot, Rosneft și cel al băncii VTB.

Ministrul de finanțe Anton Siluanov a propus începerea procesului de privatizare cu Rosneft, cea mai mare companie petrolieră rusă, dar și cea mai ineficientă. Conform estimării acestui ministru, numai din vânzarea a 19,5% din acțiunile Rosneft s-ar putea încasa șase miliarde de dolari.

Cât despre sectorul financiar, cea mai mare bancă a Rusiei, Sberbank, nu este înscrisă pe lista privatizărilor. În schimb, se află pe listă VTB, dar și în acest caz condiția este ca statul rus să păstreze cel puțin 50% din acțiuni.

În sectorul transporturilor vor fi deschise capitalului străin inclusiv compania aeriană Aeroflot și societatea națională de căi ferate. Dar directorul Aeroflot, Vitali Saviolov, a avertizat și el că devalorizarea rublei pune investitorii străini într-o situație foarte avantajoasă, astfel că el nu s-a arătat foarte deschis ideii ca investitori străini să dețină o parte a capitalului acestei companii.

Dar, potrivit ministrului economiei, o decizie definitivă privind societățile ale căror acțiuni vor fi scoase la vânzare se va lua în zilele următoare.

Ultimul program de privatizare a fost anunțat de guvernul rus în anul 2011, pe vremea când economia rusă încă nu își revenise după criza din anii 2008-2009, dar Vladimir Putin a oprit acest proces un an mai târziu.

Însă acum, odată cu căderea cotațiilor petrolului, Rusia nu mai are altă cale de a crește veniturile la buget. Înaintea prăbușirii acestor cotații, exportul de petrol, gaze naturale și produse petroliere asigura Rusiei 70% din încasările bugetare, iar noua situație impune schimbări structurale în economia rusă, după cum a recunoscut și premierul Dmitri Medvedev.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”