Vladimir Putin se va întâlni cu Xi Jinping în China săptămâna viitoare

Vladimir Putin se va întâlni cu Xi Jinping în China săptămâna viitoare

Președintele rus Vladimir Putin se va întâlni cu omologul chinez Xi Jinping la Beijing în această săptămână. Liderul rus va participa la un forum, potrivit www.politico.eu.

Xi Jinping și Vladimir Putin FOTO Profimedia

În timpul vizitei din 17-18 octombrie la Beijing, Putin va participa la un forum care marchează 10 ani de Inițiativa Belt and Road.

Washingtonul și Bruxelles-ul privesc cu alarmă relația dintre China și Rusia, Beijingul refuzând să condamne invazia pe scară largă a Ucrainei de către Moscova, chiar dacă și-a exprimat sprijinul pentru principiul integrității teritoriale.

Rusia și-a crescut exporturile de energie către China, în timp ce se confruntă cu sancțiunile occidentale impuse ca răspuns la invazia Ucrainei.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a îndemnat China, în timpul unei călătorii de trei zile în această țară, să își folosească influența pe care o are asupra Rusiei, în special în Consiliul de Securitate al ONU, pentru a opri războiul din țară.

De asemenea, el a avertizat Beijingul că "orice sprijin militar direct acordat Rusiei... ar fi o preocupare serioasă pentru noi".

Forumul Inițiativei Belt and Road din această săptămână are loc în contextul unui tablou economic din ce în ce mai sumbru pentru China, care a înregistrat o încetinire economică, produsă, în mare parte, de o scădere a pieței imobiliare.

La forumul de la Beijing sunt așteptați să participe reprezentanți din peste 100 de țări, inclusiv premierul ungar Viktor Orban.

Vizita la Beijing ar marca a doua deplasare internațională a lui Putin de când Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare a liderului rus în luna martie în legătură cu transportul forțat de copii în Rusia din Ucraina. Săptămâna trecută, Putin a participat la un summit al fostelor națiuni sovietice în Kârgâzstan.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat