Vladimir Putin va vizita Turcia în luna august. Ce speră să obțină Erdogan din partea liderului de la Kremlin

Vladimir Putin va vizita Turcia în luna august. Ce speră să obțină Erdogan din partea liderului de la Kremlin

Președintele Turciei, Tayyip Erdogan, a declarat sâmbătă că presează Rusia să prelungească acordul privind cerealele din Marea Neagră cu cel puțin trei luni și a anunțat o vizită a președintelui Vladimir Putin în august, scrie Reuters .

Erdogan și Putin FOTO: Profimedia

Erdogan s-a întâlnit zilele acestea cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru a discuta soarta unui acord, intermediat anul trecut de Turcia și Organizația Națiunilor Unite, pentru a permite exportul în siguranță al cerealelor din porturile ucrainene prin Marea Neagră, în ciuda războiului.

Erdogan a declarat că se lucrează la prelungirea acordului privind cerealele din Marea Neagră dincolo de data de expirare de 17 iulie și pentru perioade mai lungi după aceasta. Acordul ar fi una dintre cele mai importante probleme de pe ordinea de zi a întâlnirii sale cu Putin în Turcia luna viitoare, a spus el.

"Speranța noastră este că va fi prelungită cel puțin o dată la trei luni, nu la fiecare două luni. Vom face un efort în acest sens și vom încerca să creștem durata acestuia la doi ani", a spus el la conferință de presă comună cu Zelenski.

Ambii au spus că au discutat, de asemenea, o altă problemă cheie pentru discuțiile lui Erdogan cu Putin - problema schimburilor de prizonieri, despre care Zelenski a spus că a fost primul lucru pe agenda lor. "Sper că vom obține un rezultat din acest lucru în curând", a spus Erdogan.

Zelenski a spus că va aștepta un rezultat pentru a comenta, dar a precizat că discuția a intrat în detalii privind returnarea tuturor prizonierilor, inclusiv a copiilor deportați în Rusia și a altor grupuri.

"Lucrăm la întoarcerea prizonierilor noștri, a prizonierilor politici, a tătarilor din Crimeea", a spus el, referindu-se la membrii comunității musulmane din Ucraina din peninsula anexată de Rusia în 2014. "Partenerii noștri au toate listele. Lucrăm cu adevărat la acest lucru."

Kremlinul a declarat vineri că va urmări îndeaproape discuțiile Erdogan-Zelenski, adăugând că Putin a apreciat foarte mult eforturile președintelui turc de a media o soluționare a conflictului din Ucraina.

Întrebat sâmbătă dacă se pregătește o vizită a lui Putin în Turcia în august, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a fost citat de agenția de știri TASS: "Contactele sunt posibile. Nu există încă date exacte".

Rusia, furioasă din cauza aspectelor legate de implementarea acordului privind cerealele, a amenințat că nu va permite prelungirea acestuia dincolo de 17 iulie.

Turcia, membră NATO, a reușit să mențină relații cordiale atât cu Rusia, cât și cu Ucraina în ultimele 16 luni de război, iar anul trecut a ajutat la intermedierea schimburilor de prizonieri.

Turcia nu s-a alăturat aliaților săi occidentali în impunerea de sancțiuni economice Rusiei, dar a furnizat arme Ucrainei și a cerut ca suveranitatea acesteia să fie respectată.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat