Voiculescu: Urgenţele de patologie non-COVID vor fi redirecţionate către spitale care nu oferă servicii de urgenţă

Voiculescu: Urgenţele de patologie non-COVID vor fi redirecţionate către spitale care nu oferă servicii de urgenţă

Ministrul sănătăţii Vlad Voiculescu a anunţat că va lua măsuri de regândire a fluxurilor medicale şi de concentrare a tuturor forţelor pe îngrijirea pacienţilor cu COVID-19, menţionând că urgenţele de patologie non-COVID vor fi direcţionate către spitale care nu ofereau până acum servicii de urgenţă, precum cele de Ortopedie, ORL, Urologie.

"O măsură este regândirea şi optimizare a fluxurilor medicale. Este o măsură în curs şi care are două obiective, una este reducerea presiunii în UPU", a afirmat Vlad Voiculescu, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, la numărul celor internaţi la terapie intensivă se adaugă pacienţi care se află mai mult decât ar trebui în UPU.

"Şi pentru a degreva Unităţile de Primiri Urgenţe vom încerca lărgirea Centrelor de evaluare pentru formele non-severe. Este un efort în care vom fi sprijiniţi de spitalul Monza, spitalul Victor Babeş şi spitalul judeţean Ilfov şi, probabil, Centrul de la Caraiman", a explicat Voiculescu.

Ministrul Sănătăţii a menţionat că vor fi redirecţionate urgenţelor de patologie non-COVID către alte spitale care, până în prezent nu au oferit îngrijire de urgenţă.

"Cu alte cuvinte, anumite spitale de cronici, spitale care, deşi au baza materiale şi resursa umană pentru a oferi îngrijire urgenţelor, nu au făcut-o întotdeauna. Va trebui un efort din partea acestor spitale, cu specialităţi precum ortopedie, ORL, urologie, chirurgie, etc", a explicat Voiculescu.

El a mai spus că se va lua măsura concentrării tuturor forţelor pe îngrijirea pacienţilor cu COVID-19.

"Asta ar putea însemna amânarea unor operaţii elective, unor proceduri elective, ar putea să însemne că anumite spitale, secţii, o anumită parte a resurselor umane vor fi concentrate către tratamentul pacienţilor cu COVID-19. Evident că asta vine cu un cost, evident că aceste măsuri vin cu costuri care ţin şi de cei care deja au avut de suferit în urma acestei pandemii", a adăugat Voiculescu.

Ministrul sănătăţii a menţionat că există "o grijă deosebită" pentru pacienţii non-COVID, amintind în acest sens modificarea Ordinului 555 prin care s-au definit "fluxuri separate pentru îngrijirea pacienţilor non-COVID".

"În acelaşi timp, solicitarea noastră către toate spitalele este de a contribui la acest efort masiv pentru a putea gestiona acest ultim val care va pune o astfel de presiune asupra sistemului medical. Subliniez că sistemul medical nu poate duce pe umerii săi singur toată povara pandemiei. La fel ca în celelalte ţări, care au fost copleşite de explozia numărului de cazuri grave, ne confruntăm cu limite care ţin nu atât de investiţii cât de resursa umană. (...) Nu putem trage la infinit de aceeaşi oameni. Avem nevoie să evitaţi aglomerările, să purtaţi masca şi să rămâneţi în casă dacă nu este esenţial să ieşiţi. Avem nevoie de măsuri de igienă, precum spălarea mâinilor, şi avem nevoie ca oamenii să se vaccineze", a subliniat Vlad Voiculescu. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Invenția unui român care promite reducerea la jumătate a facturii de gaz

2 Noua zonă din Ucraina în care frontul rușilor este pe cale să se prăbușească / „Totul se va întâmpla foarte repede”

3 Comandantul Armatei Ruse de Vest a fost „decapitat” de Putin. Aleksandr Zhuravlev este cunoscut ca „măcelarul din Alep”

4 VIDEO Ucraina torpilează dronele kamikaze rusești cu tehnologie americană. 70% rata de succes

5 VIDEO „Rușii îi vor face ceva similar lui Putin, așa cum românii au făcut cu Ceaușescu”