Volodimir Zelenski, analiză sinceră asupra perspective Ucrainei de a rezista atacurilor rusești. Kievul ar putea rămâne fără rachete de apărare antiaeriană

Volodimir Zelenski, analiză sinceră asupra perspective Ucrainei de a rezista atacurilor rusești. Kievul ar putea rămâne fără rachete de apărare antiaeriană

Președintele Ucrainei a subliniat lacunele îngrijorătoare în capacitățile de apărare ale Ucrainei și a îndemnat încă o dată susținătorii occidentali să accelereze asistența militară.

Volodimir Zelenski a declarat în timpul unui interviu difuzat la 6 aprilie că forțele ucrainene nu au în prezent suficientă muniție pentru a iniția și susține viitoarele operațiuni de contraofensivă și a reiterat că forțele ucrainene folosesc în prezent drone pentru a compensa parțial lipsa de muniție de artilerie în întregul teatru de operațiuni.

Zelenski a subliniat că Ucraina trebuie să întreprindă contramăsuri pentru a priva forțele ruse de capacitatea de a pregăti și de a conduce eforturi ofensive semnificative și nu să se bazeze doar pe operațiuni defensive. Liderul de la Kiev a declarat că lovirea concentrărilor de forțe rusești este una dintre aceste contramăsuri, dar că forțele ucrainene nu dispun de arme cu rază lungă de acțiune pentru a lovi concentrările de forțe rusești și alte ținte necesare pentru a submina operațiunile ruse.

Ucraina ar putea rămâne fără rachete de apărare antiaeriană

Preşedintele Volodimir Zelenski a avertizat, sâmbătă, că Ucraina ar putea rămâne fără rachete de apărare antiaeriană dacă Rusia îşi continuă campania intensă de bombardamente cu rază lungă de acţiune, relatează Reuters.

Cel mai dur avertisment de până acum al liderului ucrainean privind deteriorarea situaţiei cu care se confruntă apărarea antiaeriană a ţării sale vine după săptămâni de atacuri ruseşti asupra sistemului energetic, oraşelor şi localităţilor, folosind un vast arsenal de rachete şi drone.

"Dacă vor continua să lovească (Ucraina) în fiecare zi aşa cum au făcut-o în ultima lună, s-ar putea să rămânem fără rachete, iar partenerii ştiu acest lucru", a declarat Zelenski într-un interviu difuzat de televiziunea ucraineană.

El a precizat că Ucraina dispune de suficiente rezerve de apărare antiaeriană pentru a face faţă momentan, dar că deja trebuie să facă alegeri dificile cu privire la ceea ce trebuie să protejeze.

El a evidenţiat în special nevoia de sisteme de apărare antiaeriană Patriot.

Sistemul sofisticat de apărare antiaeriană al SUA a fost vital în timpul atacurilor ruseşti cu rachete balistice şi hipersonice care pot lovi ţinte în câteva minute.

Forțele ruse par să exploateze umbrela de apărare antiaeriană deja degradată a Ucrainei în încercarea de a prăbuși rețeaua energetică a Ucrainei, probabil într-un efort de a restrânge capacitatea industrială de apărare a Ucrainei pe termen lung.

Acoperirea rară și inconsecventă de apărare antiaeriană de-a lungul frontului a facilitat, probabil, intensificarea loviturilor cu bombe cu planare ghidate și nedirijate de către Rusia, pe care forțele ruse le-au folosit ca efect tactic pentru a cuceri Avdiivka la mijlocul lunii februarie 2024.

Zelenski a declarat că doborârea anterioară a aeronavelor rusești a restrâns temporar loviturile cu bombe cu planare și că forțele ruse efectuează acum lovituri cu astfel de bombe de la distanță mai mare, crescând nevoia de sisteme de apărare antiaeriană cu rază lungă.

Președintele ucrainean a avertizat că sosirea tuturor avioanelor de luptă F-16 promise de la partenerii occidentali ai Ucrainei în 2024 va oferi Ucrainei doar 10% din avioanele de luptă de care ar avea nevoie Ucraina pentru a învinge complet aviația rusă și pentru a restabili capacitatea Ucrainei de a opera eficient în domeniul aerian.

Zelenski a declarat că Ucraina va avea nevoie de o combinație de sisteme de apărare antiaeriană și avioane de luptă pentru a combate amenințarea aviației ruse, și anume, pentru a preveni utilizarea rusă a bombelor KAB. El a adăugat, de asemenea, că Ucraina dezvoltă în prezent noi arme pentru a se apăra împotriva bombelor rusești cu planare KAB, ca parte a acestei apărări antiaeriene combinate.

Degradarea în continuare a umbrelei de apărare antiaeriană a Ucrainei nu numai că ar limita capacitatea Ucrainei de a proteja elementele critice ale efortului său de război în spatele frontului, dar ar permite, de asemenea, probabil să ofere aviației ruse o operațiune sigură prelungită de-a lungul liniei frontului. O astfel de securitate ar permite forțelor ruse să crească în mod semnificativ loviturile cu bombe KAB și, eventual, chiar să permită forțelor ruse să desfășoare operațiuni aviatice de rutină la scară largă împotriva logisticii și orașelor ucrainene dincolo de linia frontului, cu un efect devastator.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?