Vom avea o nouă „doamnă de fier” lider în Partidul Conservator?

Vom avea o nouă „doamnă de fier” lider în Partidul Conservator?

Secretarul britanic de externe Liz Truss și fostul secretar al Trezoreriei, Rishi Sunak, vor candida la președinția Partidului Conservator.

Rishi Sunak și Liz Truss concurează pentru poziția lui Boris Johnson. Foto: Arhiva Adevărul

Luni, numele noului lider al Partidului Conservator al Marii Britanii. de guvernământ, și, ca urmare, al primului ministru al țării va fi anunțat după demisia lui Boris Johnson. Secretarul britanic de externe Liz Truss și fostul ministru de Finanțe Rishi Sunak concurează pentru postul de șef al guvernului.

Rezultatele votului în rândul membrilor Partidului Conservator, al cărui număr, potrivit diferitelor estimări, variază de la 160 mii la aproape 200 mii, vor fi anunțate la ora 11:30 (13:30 ora Bucureștiului) de Graham Brady, președintele partidului și al Comisiei parlamentare din 1922, care reunește deputații conservatori obișnuiți și responsabili de procesul de alegere a liderului partidului. Membrii partidului își puteau vota fie online, fie în mod tradițional prin poștă: scrisorile cu buletine de vot au început să le fie trimise de la 1 august. Votarea în sine s-a încheiat pe 2 septembrie la ora 17:00 (19:00 ora Bucureștiului), după care a început numărarea voturilor.

Potrivit sondajelor de opinie publică, favoritul cursei este Truss, care în toate studiile sociologice este înaintea concurentului său, iar în unele cazuri avansul este de peste 30 de puncte procentuale.

Casele de pariuri îl consideră și pe ministrul de externe drept cel mai probabil înlocuitor al lui Johnson. Pe 4 august, PaddyPower a oferit o cotă foarte mică de 1,02 la câștigul lui Truss, ceea ce înseamnă că, de exemplu, dacă pariezi 10 GBP, vei câștiga doar 10,2 GBP. În același timp, a fost dat un factor de 10 pentru alegerea lui Sunak (un câștig de 110 lire la un pariu de 10 lire). Acest lucru indică faptul că, și casele de pariuri consideră că este aproape imposibil ca fostul ministru de finanțe să reușească.

În același timp, după cum a menționat săptămânalul The Observer , popularitatea lui Truss în rândul alegătorilor era în scădere pe măsură ce campania electorală continua. Dacă la începutul lunii august, potrivit unui sondaj Opinium, 49% dintre susținătorii Tory (Partidul Conservator) credeau că „arată ca un viitor premier”, până la sfârșitul lunii această cifră a scăzut la 31%. Potrivit analiștilor britanici, întâlnirile cu membri ai Partidului Conservator din toată țara în cadrul campaniei electorale au avut un impact negativ asupra imaginii lui Truss, care a fost acuzată că „trăiește izolat” de problemele britanicilor. În acest sens, publicația online „Conservative home” a concluzionat că mulora dintre conservatori nu le plac în egală măsură nici Truss, nici Sunak, ei votând pe principiul „cel mai mic dintre cele două rele”.

Comentatorii politici britanici sunt de acord că ministrul de Externe atrage alegătorii mai mult decât Sunak, în primul rând datorită promisiunilor de reducere a poverii fiscale în țară. Truss a subliniat în repetate rânduri că nu va ridica taxele nici măcar pe fondul crizei energetice. Adversarul ei nu a exclus astfel de măsuri, având în vedere situația fără precedent din economie, îndemnându-i să nu alunece în populism.

Dificultăți în viitor

În ciuda unei victorii probabile, Truss se așteaptă la dificultăți. De la 1 octombrie, autoritatea britanică de reglementare a energiei a crescut costul energiei electrice cu 80% la un record de 3.549 de lire sterline (4.081 de dolari) pe an. Potrivit experților, până în aprilie anul viitor, prețurile ar putea ajunge la 7,7 mii de lire sterline (aproximativ 9 mii de dolari).

Pe acest fond, inflația, care este provocată de o creștere bruscă a prețurilor la alimente, combustibil și electricitate, cauzată de confruntarea economică dintre Rusia și Occident, ar putea atinge un record de 13% în 40 de ani până la sfârșitul anului.

Lira a scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimii șase ani, veniturile reale ale populației scad rapid.

Truss a promis că, odată aleasă, va prezenta un plan în prima săptămână pentru a face față creșterii prețurilor la electricitate. „Dacă voi fi aleasă, plănuiesc să aplic măsuri imediate cu privire la facturile de electricitate și aprovizionarea cu energie în prima săptămână a administrației mele”, a spus Truss. „Trebuie să luăm decizii dificile pentru a ne asigura că nu ne aflăm în această poziție în fiecare toamnă și iarnă”, a continuat ministrul de Externe, exprimându-și încrederea că a sosit momentul să renunțăm la jumătățile de măsură. "Sunt gata să iau decizii dificile pentru a ne reconstrui economia", a scris Truss.

Temeri în societate

Sondajele de opinie, între timp, arată că publicul nu are prea multă încredere că Truss este mai capabilă să rezolve aceste probleme complexe decât predecesorul ei. Un studiu realizat la sfârșitul lunii august de YouGov a arătat că majoritatea respondenților consideră că noul premier va fi mai puțin eficient în aproape toate domeniile - de la economie în ansamblu și lupta împotriva coronavirusului până la rezolvarea situației din jurul conflictului din Ucraina și negocieri cu UE privind consecințele Brexit-ului pentru Irlanda de Nord.

În același timp, 35% dintre respondenți cred că Truss va deveni un prim-ministru „îngrozitor”, cel mai rău încă de pe vremea lui Margaret Thatcher (poate la egalitate cu Johnson). Acesta este cel mai popular răspuns. 10% dintre respondenți se așteaptă de la ea la un mandat de premier bun, iar 2% se așteaptă la un mandat de premier excelent. În general, 65% dintre respondenți cred că Truss nu simte aspirațiile oamenilor (12% dintre respondenți au părerea opusă), 50% o numesc ostilă (18%), 45% - incompetentă (21%), 41% - slab (23%) și 40% necinstită (19%).

Primul ministru scoțian Nicola Sturgeon a declarat pe 4 august că alegerea lui Truss ar putea avea consecințe catastrofale pentru întreg Regatul Unit. În opinia sa, în campania electorală, ministrul de Externe s-a concentrat pe „prioritățile înguste ale membrilor Partidului Conservator” sub forma „reducerilor de taxe pentru cele mai bogate” categorii de cetățeni, în loc să ofere asistență direcționată segmentelor vulnerabile ale populația pe fondul crizei energetice din țară.

Demisia lui Johnson

Johnson și-a anunțat demisia din funcția de șef al Partidului Conservator pe 7 iulie, după ce aproape 60 de persoane au părăsit sfidător cabinetul britanic. El a anunțat, de asemenea, că va înceta să mai fie prim-ministru de îndată ce va fi ales un nou lider conservator la conducerea guvernului. Noul premier își va prelua oficial atribuțiile pe 6 septembrie, după o audiență la Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

Scandalul din jurul lui Johnson a izbucnit la începutul lunii iulie, când s-a știut că organizatorul șef adjunct al partidului conservatorilor, Chris Pincher, a hărțuit doi bărbați în stare de ebrietate. Pe fundalul celor întâmplate, Pincher a fost forțat să-și părăsească postul. În același timp, s-a dovedit că Johnson, după ce l-a numit anterior pe Pincher în funcții înalte de partid și guvern, știa din 2019 că era deja inculpat într-o anchetă parlamentară privind hărțuirea. Acest lucru, împreună cu scandalul încălcărilor regulilor pandemiei de coronavirus din Downing Street în primele valuri de pandemie, a forțat mulți membri ai guvernului să demisioneze.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...