„Von der Leyen plătește acum cea mai mare mită din istoria UE”/Comisia Europeană deblochează 10 miliarde de euro pentru Ungaria, în ciuda opoziției marilor grupuri politice europene

„Von der Leyen plătește acum cea mai mare mită din istoria UE”/Comisia Europeană deblochează 10 miliarde de euro pentru Ungaria, în ciuda opoziției marilor grupuri politice europene

Comisia Europeană a anunțat astăzi că deblochează 10 miliarde de euro destinate Ungariei – aproximativ o treime din suma totală suspendată în prezent din cauza unei serii de probleme legate de statul de drept, relatează The Guardian .

  • Majoritatea celor 27 de state membre UE doresc să deschidă negocierile privind aderarea Ucrainei în cadrul unui summit care va avea loc săptămâna aceasta, joi și vineri, și să convină asupra unui sprijin suplimentar de 50 de miliarde de euro pentru Kiev în războiul său împotriva invaziei Rusiei. Însă ambele demersuri sunt blocate de Ungaria.
  • Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat după o întâlnire cu omologul său ucrainean, Dmitri Kuleba, că nu și-a schimbat opinia cu privire la deciziile privind Ucraina la summitul UE.

UPDATE 18:56 Președintele Consiliului European, Charles Michel, s-a întâlnit astăzi cu Viktor Orbán, în timp ce liderii se întrec în încercarea de a-l convinge pe premierul ungar să nu blocheze deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Kievul.

Într-o postare pe Facebook despre ședința cu Michel, Orbán a declarat: „Poziția noastră este clară: nu susținem aderarea rapidă a Ucrainei la Uniune!”

Știrea inițială

Comisia a argumentat că Ungaria a îndeplinit o serie de reforme judiciare și, prin urmare, merită să aibă acces la o parte din finanțare pe merit.

„În urma unei evaluări aprofundate și a mai multor schimburi de opinii cu guvernul ungar, Comisia consideră că Ungaria a luat măsurile pe care s-a angajat să le ia pentru ca Comisia să poată considera că este îndeplinită condiția orizontală de abilitare privind Carta drepturilor fundamentale a UE în ceea ce privește independența justiției.

Acest lucru înseamnă că o parte din finanțarea politicii de coeziune nu va mai fi blocată și, prin urmare, Ungaria poate începe să solicite rambursări de până la aproximativ 10,2 miliarde EUR”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Tibor Navracsics, ministrul ungar al dezvoltării regionale, a declarat pentru The Guardian: „Am îndeplinit toate condițiile, așa că suntem foarte încrezători că fondurile UE vor veni acum”.

Cu toate acestea, decizia se dovedește a fi foarte controversată.

Grupurile societății civile maghiare care monitorizează independența justiției spun că guvernul nu a îndeplinit în totalitate criteriile. Și un grup de patru grupuri politice din Parlamentul European – inclusiv Partidul Popular European de centru-dreapta și Socialiștii și Democrații – și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea într-o scrisoare adresată astăzi președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen.

Criticii demersului Comisiei spun că există percepția că deblocarea fondurilor a fost făcută în grabă pentru a ajuta la convingerea premierului ungar Viktor Orbán de a ridica blocajul asupra unor decizii cheie legate de Ucraina, pe care liderii plănuiau să le ia în cadrul unui summit care începe joi.

Reacționând la decizia de miercuri după-amiază, eurodeputatul german Daniel Freund, membru al Grupului Verzilor, a declarat:

„Prin eliberarea a 10 miliarde de euro pentru Orbán, von der Leyen face cea mai mare greșeală din timpul mandatului său.

Reformele necesare nu au fost implementate. Cu toate acestea, momentul eliberării nu face decât să permită concluzia că nu a fost vorba de reforme judiciare. În schimb, cele 10 miliarde de euro au avut ca scop eliminarea veto-ului lui Orbán. Nu a existat nicio obligație de a răspunde la cererea Ungariei înainte de summit.

Ursula von der Leyen plătește acum cea mai mare mită din istoria UE – 10 miliarde de euro – autocratului și prietenului lui Putin, Viktor Orbán. Semnalul este fatal: Comisia Europeană arată astăzi că tacticile de șantaj ale lui Viktor Orban dau roade”.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”