Vor recupera maghiarii vreodată Ardealul? Răspunsul dat de unguri, într-o dezbatere pe platforma Quora

Vor recupera maghiarii vreodată Ardealul? Răspunsul dat de unguri, într-o dezbatere pe platforma Quora

Politicieni maghiari folosesc subiectul „Transilvania, pământ unguresc” pentru a obține simpatia și, mai ales, voturile celor cu nostalgii iredentiste. Deși nu există oficial un sondaj despre ce cred maghiarii despre Ardeal, anumite indicii se pot afla de pe diferite platforme online.

Viktor Orban obține voturi menținând viu iredentismul maghiar. FOTO: AFP

Premierul maghiar Viktor Orban și politicieni din Ungaria folosesc, de câte ori au ocazia, subiectul „Transilvania, pământ unguresc” pentru a obține simpatia și, mai ales, voturile maghiarilor cu nostalgii iredentiste.

Nu mai departe de vara trecută, premierul maghiar a afirmat, la începutul discursului rostit la Universitatea Liberă de Vară de la Bálványos, care are loc la Tuşnad (Harghita), că a primit un document oficial de la MAE român în care i s-a scris ce subiecte nu poate aborda. „Se scrie să nu vorbim despre unități teritoriale administrative inexistente din România. Cred că se gândesc la Ardeal și Ținutul Secuiesc, însă noi n-am declarat că ar fi unități teritoriale românești”, a precizat acesta.

Întrebată despre declarațiile revizioniste cu privire la Transilvania din partea unor oficiali, experta în securitate europeană Iulia Joja a explicat: „E o întrebare pe care am pus-o şi eu celor din Ungaria de-a lungul anilor, pentru că problema nu este de ieri, de astăzi. Am primit întotdeauna acelaşi răspuns: aceste tendinţe retorice de revizionism ale Ungariei sunt menite doar pentru public, pentru alegeri şi nu ar trebui să ne facem griji cu privire la implementarea acestora. Conform acestui raţionament, ar fi imposibil să ajungem la o alianţă militară între Ungaria şi Rusia, deoarece Ungaria nu poate demara operaţiuni revizioniste pe cont propriu, şi asta ar presupune ieşirea Ungariei din NATO. Deci este un scenariu puţin probabil”.

Un sondaj oficial cu privire la ce cred maghiarii nu s-a făcut în Ungaria, dar sunt anumite platforme online unde se dezbate acest subiect. Zilele trecute, asta se discuta pe platforma Quora - un site unde oamenii pun diferite întrebări la care le răspund specialiști sau pur și simplu alte persoane care-și dau cu părarea.

„Vor recupera maghiarii vreodată Ardealul?”

„Vor recupera maghiarii vreodată Ardealul?” - este întrebarea pusă zilele trecute pe Quora care a suscitat o dezbatere interesantă.

„L-am primit deja înapoi. Atât Ungaria, cât și România sunt state membre UE, cetățenii și mărfurile sunt libere să circule între Ungaria și România. Adevărat, taxele din Transilvania merg la guvernul român, dar înseamnă doar că sunt în mână mai bună decât părțile aflate sub guvernarea maghiară. A mai rămas un lucru mic: extinderea Schengen în România (și Bulgaria). Nu există nici un motiv să nu faci asta”, a susținut Árpád Magosányi.

„Am niște rude maghiare în Transilvania (zona Cluj-Napoca și Târgu Mureș) de partea bunicului meu matern. I-am întrebat acum 20 de ani dacă ar fi bucuroși să aparțină din nou Ungariei. Răspunsul a fost un „nu” clar. Doar naționaliștii români și maghiari cred că românii și maghiarii sunt dușmani în Transilvania. În micile sate de agricultori lucrează împreună în cea mai mare pace, ajutându-se, fără ură”, a răspuns Peter Rozsahegyi.

„O întrebare ciudată, nimeni cu minte în Ungaria nu vrea să schimbe granițele de acolo. Cu toate acestea, nu sunt sigur de guvern. Sunt destul de nebuni…”, e de părere Tom Zombori.

„Ai nevoie de fonduri pentru a renova o școală, o biserică sau o mică afacere? Statul maghiar aduce banii”

„Niciodată nu am avut probleme din cauza moștenirii mele maghiare. Problema în Transilvania este că Viktor Orban valorifică faptul că autoritățile române sunt complet idioate. Ai nevoie de fonduri pentru a renova o școală, o biserică sau o mică afacere? Cere bani statului român și răspunsul este „nu”. Întrebați statul maghiar și întotdeauna aduce banii printr-un ONG sau altul. Oamenii din orașele și satele îl susțin sincer pe Orban pentru că odată ce banii sunt acolo, se asigură că toată lumea știe cine a plătit”, a susținut Robert.

„Niciodată, dar nicio problemă, deoarece în UE toată lumea se poate muta oriunde / vedeți-l pe Regele Regatului Unit care nici măcar nu este membru al UE, dacă cumpără o proprietate... și apartenența la UE asigură că toată lumea este egală etc etc. ….aceasta a fost ideea liderilor noștri Habsburg Otto, și Gyula Horn au lucrat mult la asta”, a răspuns Gyula Reichl.

„Niciodată să nu spui <niciodată>, ceea ce este imposibil în această constelație geopolitică va fi probabil posibil sub o alta. Istoria nu a început cu UE și nici nu se va sfârși cu ea. Idem pentru România”, a susținut Nescio.

„România nu l-ar da înapoi de bunăvoie. Maghiarii sunt minoritari în fiecare parte a acesteia, cu excepția Covasnei și Harghitei. Un război nu s-ar întâmpla niciodată din cauza lui, ambele țări sunt în UE și NATO”, a susținut un alt comentator.

„Îl îmbrățișez și îl sărut pe român ca pe un frate”.

Un „maghiar din Ungaria”, cum s-a autodefinit, a susținut că nu îl interesează „furtul Ardealului”: „Etnic era mai mult al lor decât al nostru oricum, asta e adevărul. De asemenea, nu am ură față de niciunul dintre vecinii noștri și cred că, în schema mai mare a lucrurilor, actuala criză a migranților și ceea ce se va întâmpla în secolul următor ne vor apropia, pentru că la naiba, dacă voi alege între un român și un afgan, omule, îl îmbrățișez și îl sărut pe român ca pe un frate”.

Acesta susține că românii ar fi un pic în urmă din punct de vedere economic, infrastructural și poate puțin cultural.

În afară de asta, bucurați-vă de Transilvania, cred că este a voastră de drept, doar vă rog să aveți puțin respect pentru colegii noștri maghiari rămași care încă locuiesc acolo”, a concluzionat acesta.

„Abia 10% dintre maghiari susțin că le aparține Ardealul”

O altă internaută, Nikolett Vida, susține că nu există un sondaj în acest sens. Părerea ei este că celor mai mulți dintre maghiari nu le pasă de Ardeal. „În general, fie că nu le pasă, adică pe oricine sub 50 de ani, ceea ce este foarte probabil, să ne petrecem cea mai mare parte a vieții în epoca UE, ceea ce înseamnă, practic, că eram mai preocupați să fim conectați la Vest, nu la Est. De asemenea, de când România a aderat la UE nu există vize, nu există așezări pentru cetățenii niciunei țări, așa că tinerii care doresc să trăiască în Occident nu sunt cu adevărat preocupați de Transilvania, în afară de unii dintre noi care aveam moștenire transilvăneană”.

Vida susține că totuși există și o minoritate de maghiarii excesiv de patrioți: „Credeți-mă, sunt o mică minoritate și, în mare parte, oameni mai în vârstă, care au încă o hartă a Ungariei Mari în bucătărie și refuză să învețe limbi străine și încă urăsc Tratatul de la Trianon”.

Concluzia Nikolettei este că „abia 10% dintre maghiari discută activ acest subiect și exclamă cu mândrie că <oh, da, ne aparține>“. „În general, oamenilor nu le pasă. Dacă o fac, discuțiile sunt polarizate”, spune ea.

Nikolett crede că de când guvernul de extremă dreaptă a început să răspândească această agendă naționalistă, unii unguri au devenit și mai indiferenți, chiar negativi față de transilvăneni: „Ei se gândesc (deloc greșit) că guvernul le dă cetățenia pentru voturile lor și oamenii care locuiesc în România decid ce se întâmplă în Ungaria. Mie nu-mi pasă de ce țară aparține Transilvania. Este frumoasă, suntem liberi să o vizităm și are oameni grozavi primitori, peisaje uimitoare.”​

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat