Vot pentru Tusk: Varșovia amenință să facă să eșueze întregul summit al UE

Vot pentru Tusk: Varșovia amenință să facă să eșueze întregul summit al UE

Guvernul de la Varșovia, care se opune cu înverșunare realegerii polonezului Donald Tusk la președinția Consiliului European, a amenințat joi să facă să eșueze actualul summit de la Bruxelles dacă se va insista cu problema votării acestuia în cursul zilei, relatează AFP.

"Vom face totul ca votul să nu aibă loc astăzi", a declarat ministrul de externe polonez Witold Waszczykowski la postul de televiziune privat TVN24, adăugând că "ne vom informa partenerii că întregul summit va fi amenințat dacă se va forța cu acest vot".

"Am transmis germanilor un mesaj pentru a spune că nu este necesar astăzi să fie ales președintele Consiliului European", a adăugat Waszczykowski, asigurând de asemenea că "întâlniri cu privire la sprijinul candidaților continuă".

Mass-media poloneze invocă joi două scenarii în urma ofensivei Varșoviei împotriva lui Donald Tusk. În primul rând, Polonia ar putea cere unanimitate în alegeri (reglementarea în vigoare cere o majoritate calificată, dar principiul unanimității este, în general, favorizat în UE). Aceasta ar putea împiedica reconfirmarea lui Donald Tusk pentru un al doilea mandat de doi ani și jumătate. Un alt scenariu întrevăzut este că Polonia ar putea să refuze să semneze concluziile summitului, ceea ce l-ar invalida.

Varșovia și-a prezentat propriul candidat la succesiunea lui Tusk în persoana europarlamentarului Jacek Saryusz-Wolski, dar șansele acestuia de a fi ales par să fie nule.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu