Vrancea: 91 de monede geto-dacice din argint, descoperite de un căutător de comori pe islazul comunei Vânători

Vrancea: 91 de monede geto-dacice din argint, descoperite de un căutător de comori pe islazul comunei Vânători

Un număr de 91 de monede de argint provenind din perioada geto-dacică au fost înmânate, miercuri, în prezența conducerii Direcției pentru Cultură Vrancea, către specialiștii Muzeului de Istorie din Focșani, de un pasionat căutător de comori, ce le-a detectat cu o zi înainte pe islazul comunei Vânători.

Bărbatul are autorizație pentru folosirea unui detector de metale.

"Tezaurul, compus din monede aflate într-o stare foarte bună, prezentând pe avers capul lui Zeus cu barbă, iar pe revers un cal în mișcare cu o cruce, au o greutate cuprinsă între 10 și 13 grame. Au fost depozitate în casa de bani. Urmează a fi efectuat testul confirmării datării, care ar putea atesta o descoperire ce ar fi unicat în Vrancea", a declarat pentru AGERPRES directorul Direcției pentru Cultură Vrancea, Traian Negulescu.

El a mai spus că, în zilele următoare, arheologii vrânceni vor merge împreună cu persoana care a descoperit monedele pentru a vedea locul în care au fost găsite și a prospecta existența unui eventual sit istoric geto-dacic.

"Vom extinde cercetările. Poate mai găsim alte artefacte importante. Exemplare din monede vor fi trimise pentru testare și istoricilor din Iași. După efectuarea tuturor expertizelor intenționăm să le propunem pentru a fi clasate în patrimoniul cultural național și să fie prezentate într-o expoziție specială", a precizat Traian Negulescu.

Potrivit specialiștilor Muzeului de Istorie din Focșani, mica comoară pare să fie compusă din drahme getice de tip "Dumbrăveni". Sunt monede care imită originalele macedonene, respectiv tetradrahma lui Filip al II-lea cu reprezentarea călărețului regal pe revers, dupa cum se arată într-un volum de Cercetări Numismatice al Muzeului Național de Istorie. Aceste monede sunt o dovadă a folosirii de către geto-daci a unui sistem monetar propriu, susține Aura Apostol, cercetător la Muzeul de Istorie din Focșani.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...