Vremea capricioasă a provocat haos în țară: șase avertizări de cod portocaliu. Grindina a căzut în prima zi de Paște VIDEO

Vremea capricioasă a provocat haos în țară: șase avertizări de cod portocaliu. Grindina a căzut în prima zi de Paște VIDEO

Vremea capricioasă de la începutul lunii mai a creat probleme serioase în mai multe regiuni ale țării. Meteorologii au emis 35 de avertizări de vreme severă. Șase dintre aceste avertizări au fost de cod portocaliu, semnalând fenomene meteorologice extreme: averse torențiale și grindină.

Vremea rea a făcut prăpăd în mai multe localități FOTO Colaj capturi video Facebook

Una dintre zonele cele mai afectate a fost județul Prahova, unde ploile torențiale au declanșat o viitură puternică, luând cu asalt mai multe localități. În acest dezastru natural, mașinile au fost pur și simplu purtate de ape, iar în unele zone s-au înregistrat peste 50 de litri pe metru pătrat de apă.

Trei mașini au fost luate de viitură

Locuitorii, înfricoșați, au rămas captivi în propriile case, fără posibilitatea de a se deplasa. În Prahova, zonele afectate au inclus localitățile: Urlați, Boldești-Scăeni, Valea Călugărească, Bucov, Vărbilău, Gura Vitioarei, Albești-Paleologu, Lipănești, Măgurele, Vâlcănești, Cocorăștii Mislii, Dumbrăvești, Bălțești și Plopu.

În Vâlcănești, trei mașini au fost luate de viitură pe o distanță de aproximativ un kilometru, ca urmare a creșterii nivelului pârâului Sărata.

Aici, cantitatea de precipitații a depășit 50 de litri pe metru pătrat, iar stratul de grindină depus a atins cinci centimetri. Abia după ce apele s-au retras, locuitorii au reușit să-și recupereze mașinile din albia râului.

Localitățile aflate sub cod portocaliu și galben: grindina a distrus livezi

În nordul Mehedințiului, vremea severă a lăsat în urmă distrugere. Grindina a făcut prăpăd în grădinile mai multor localnici, iar străzile au fost inundate în urma ploilor abundente.

Meteorologii au subliniat că fenomenele înregistrate sunt caracteristice instabilității atmosferice , incluzând averse torențiale, descărcări electrice frecvente, intensificări ale vântului și căderi de grindină.

Pe lângă acestea, în județele Arad, Prahova și Dâmbovița, autoritățile au emis avertizări de cod galben și portocaliu pentru mai multe localități. În Arad, codul galben a fost valabil pentru: Pecica, Vinga, Secusigiu, Șagu, Fântânele, Felnac și Zădăreni.

În Dâmbovița, localitățile afectate au fost: Găești, Titu, Potlogi, Corbii Mari, Dragomirești, Băleni, Dragodana și Răcari.

Imagini cu natura dezlănțuită au fost postate pe rețelele de socializare.

Populația a fost avertizată prin mesaje RO-Alert să se adăpostească și să evite activitățile desfășurate în aer liber sau la înălțime. În ciuda acestor condiții extreme, meteorologii aduc și vești bune, precizând că temperaturile vor începe să crească în următoarele zile, ajungând chiar și la 29 de grade Celsius.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Vă prezentăm imagini cu noi consilieri aleși în Burnley și Leeds...

2 „Încercați să deschideți negocierile, implicați-i pe chinezi și puneți arma pe masă”

3 Cele mai noi date despre pensionarii din România

4 O știre pozitivă despre România

5 VIDEO Dacă imaginile sunt reale, este cel mai mare dezastru înregistrat de ruși de la invadarea Ucrainei...