Vremea o ia razna: după caniculă vine un val de aer rece. Prognoza pentru următoarele 4 săptămâni

Vremea o ia razna: după caniculă vine un val de aer rece. Prognoza pentru următoarele 4 săptămâni

După căldura sufocantă, vremea se schimbă radical în România, începând de săptămâna viitoare. Meteorologii anunță un val de aer rece în plină vară. Temperaturile vor scădea accentuat, situându-se sub normele obișnuite ale datei din calendar.

Vremea se schimbă radical de săptămâna viitoare FOTO Shutterstock

"La începutul săptămânii viitoare, un trasport de aer mai rece de origine maritim polar va influența regiuni din vestul, sud-vestul, centrul şi nordul țării. În aceste zone vremea va deveni rece pentru prima decadã a lunii august, iar în rest valorile termice vor fi în general apropiate de cele normale", anunță Observatornews .

Căldura se extinde

Vineri, 4 august, conform meteorologilor, valul de căldură se va extinde, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în cea mai mare parte a ţării.

"Va fi caniculă în toate zonele de câmpie şi de podiş, cu maxime ce se vor situa în general între 33 şi 37 grade Celsius, iar aceasta se va intensifica în Crişana şi Banat unde se vor înregistra 37-39 grade Celsius, precum şi în jumătatea de sud a Olteniei şi a Munteniei unde se vor atinge valori de 39-41 grade Celsius. Pe litoral, valorile termice diurne vor fi mai scãzute, de cel mult 27-30 grade Celsius. Cerul va fi variabil, cu înnorări după-amiaza în zonele montane unde pe spaţii mici se vor semnala averse slabe şi descărcări electrice", anunță ANM.

Seara şi mai ales noaptea gradul de instabilitate atmosferică (averse torenţiale, decărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului) va fi în accentuare în partea de vest şi nord-vest a teritoriului. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări mai ales în a doua parte a intervalului, în zona înaltă din vestul Carpaţilor Meridionali unde rafalele vor depăşi 70 km/h şi local, cu viteze mai mici, în sud. Temperaturile minime vor fi cuprinse în general între 15 şi 25 grade Celsius.

În București va fi caniculă şi disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 39 grade Celsius, iar cea minimă va fi de 19-22 grade Celsius. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab şi moderat.

Vremea în săptămâna 7– 14 august 2023

Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică negativă ușor mai accentuată în regiunile nord-vestice.

Regimul pluviometric va fi ușor excedentar în jumătatea nord-estică a țării, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

Vremea în săptămâna 14 – 21 august 2023

Temperaturile medii se vor situa în general în jurul celor specifice pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. Cantitățile de precipitații vor fi ușor deficitare în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în zonele montane.

Vremea în săptămâna 21 – 28 august 2023

Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării.

Regimul pluviometric va fi deficitar în toate regiunile, dar mai ales în zonele montane.

Vremea în săptămâna 28 august – 4 septembrie 2023

Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile sudice. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele specifice pentru această perioadă în cea mai mare parte a țării.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat