Vremea se schimbă radical: unde se încălzește spectaculos. Zonele în care viscolul face ravagii

Vremea se schimbă radical: unde se încălzește spectaculos. Zonele în care viscolul face ravagii

După gerul cumplit, vremea se îndreaptă. Meteorologii anunță temperaturi în creștere, în special în sudul țării, unde valorile vor depăși normalul perioadei. Sunt așteptate maxime de 11 grade Celsius, însă nopțile și diminețile rămân în continuare foarte reci.

Vremea se încălzește spectaculos FOTO Shutterstock

Această încălzire se va resimți în mod deosebit la temperaturile din timpul zilei, care vor deveni ușor pozitive în toate regiunile.

"Ne așteptăm mâine( n.r.: duminică), dar și în prima jumătate a săptămânii, să avem temperaturi maxime, în marea lor majoritate între 1 și 5, 6, poate chiar 7 grade, dar temperaturile minime, chiar dacă vor mai crește și nu vor mai atinge pragul gerului, adică valori de -10°, se vor menține negative la nivelul întregii țări, în mare parte din săptămâna viitoare", a explicat meteorologul Alina Şerban la Antena 3 CNN.

Fe precipitații nu scăpăm însă. În noaptea de luni spre marți, sistemele noroase vor traversa țara noastră de la vest către est și vor aduce precipitații: sub formă de ninsoare în vest, nord, centru, iar în partea de sud și de sud-est a teritoriului vor fi sub formă de ploaie, lapoviță și trecător ninsoare.

Ninsori în Maramureș

Duminică, 14 ianuarie, conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), vremea se va încălzi, astfel cã în regiunile sudice valorile termice vor ajunge să depăşească normele climatologice specifice datei, în timp ce în rest se vor situa în jurul acestora. Temperaturile maxime se vor încadra între -4 grade în estul Transilvaniei şi 11 grade în sudul Olteniei, iar cele minime în general între -9 şi 1 grad, cu cele mai ridicate valori în Dealurile de Vest.

Cerul va fi variabil, temporar cu înnorări în jumătatea de nord a ţării. Se vor semnala precipitaţii sub formă de ninsoare în Maramureş, local în zona montană şi pe arii restrânse în Transilvania, iar seara şi noapte pe alocuri şi în Crişana şi nordul Banatului, dar aici trecãtor vor fi şi ploi şi lapoviţã, condiţii în care, izolat, se va depune polei.

Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri la munte, la altitudini de peste 1700 m (rafale în general de 70…90 km/h), viscolind temporar ninsoarea cu precãdere în Carpaţii Orientali, dar pe suprafeţe mici şi la viteze mai reduse (40…50 km/h) şi în restul teritoriului. Mai ales dimineaţa şi noaptea, izolat, va fi ceaţã.

În Bucureşti, vremea se va încãlzi, astfel cã temperaturile vor depãşi normele climatologice specifice datei. Cerul va fi variabil, iar dimineaţa, în zona preorãşeneascã, vor mai fi condiţii de ceaţã. Vântul va sufla în general moderat (rafale de cel mult 30…40 km/h). Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 7 grade, iar cea minimã va fi de -5…-3 grade.

Viscol la munte

Luni, 15 ianuarie, în ţară, regimul termic va fi în general peste ceea ce ar fi normal la mijlocul lunii ianuarie. În regiunile intracarpatice cerul va fi mai mult noros şi se vor semnala precipitaţii mixte ziua şi predominant sub formã de ninsoare noaptea.

În restul teritoriului cerul va fi temporar noros şi se vor semnala precipitaţii cu precădere în a doua parte a intervalului, mixte local în Moldova şi în zonele deluroase din restul teritoriului şi predominant sub formă de ploaie în zona joasă din Oltenia şi pe arii restrânse în Muntenia şi Dobrogea. Pe alocuri se va forma polei.

La munte vor fi mai ales ninsori. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări la munte, în special la altitudini unde trecător ninsoarea va fi viscolită şi pe arii restrânse şi în zonele joase de relief, cu o probabilitate mai mare în cele intracarpatice. Temperaturile maxime se vor încadra între 2 şi 11 grade, iar cele minime vor fi cuprinse în general între -4 şi 3 grade. Izolat vor fi condiţii de ceaţă.

În Capitală, vremea va continua să se încălzească uşor. Cerul va fi temporar noros, iar noaptea vor fi condiţii pentru ploaie slabă. Vântul va sufla în general slab. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 9 grade, iar cea minimă va fi de -2…1 grad.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat