Vulcănescu (CNAS): Facturile transmise CNAS de state, de 4 ori mai mari valoric în 2016 decât în 2009

Vulcănescu (CNAS): Facturile transmise CNAS de state, de 4 ori mai mari valoric în 2016 decât în 2009

Facturile transmise Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) de diverse state au fost de patru ori mai mari valoric în 2016 decât în 2009, a declarat, miercuri, Răzvan Vulcănescu, vicepreședintele CNAS.

"În total, dacă ar fi să ne uităm retrospectiv pe ultimii 8 ani, statele UE au trimis României facturi pentru decont de servicii medicale în valoare de peste o jumătate de miliard de euro, în timp ce, în aceeași perioadă, facturile trimise de România către alte state pentru serviciile medicale acordate pe teritoriul țării noastre cetățenilor altor state sunt de 100 de ori mai mici, 5,6 milioane de euro (...) În condițiile în care facturile transmise CNAS de către state au fost în 2016 de 4 ori mai mari valoric decât în 2009, cred că trebuie utilizate toate pârghiile disponibile pentru inversarea acestui trend și în acest sens vreau să fac un apel la sprijin tuturor factorilor de decizie pentru a încerca să corectăm aceste constatări", a spus Vulcănescu la o dezbatere.

El a precizat că în 2016 bugetul CNAS pentru prestațiile medicale acordate în baza documentelor internaționale a depășit 120 de milioane de euro.

"Numai anul trecut, bugetul CNAS pentru prestațiile medicale acordate în baza documentelor internaționale a atins un apogeu de aproximativ 128 de milioane de euro. Această cifră reprezintă de zece ori mai mult decât fondurile pe care noi le alocăm pentru îngrijiri medicale la domiciliu la noi în țară sau aproape dublul bugetului alocat pentru serviciile medicale de hemodializă și dializă peritonială", a afirmat vicepreședintele CNAS.

În ceea ce privește concluziile dintr-un raport economic al Comisiei Europene cu privire la sistemul de sănătate și îngrijire pe termen lung în România, Diana Păun, consilier de stat în Administrația Prezidențială, a admis că sunt mari probleme financiare și de organizare.

"Da, știm, ne confruntăm cu mari probleme financiare și de organizare. Cheltuielile sunt ineficiente, nu e o finanțare sustenabilă pe termen lung, sistemul nostru medical e axat pe asistență medicală spitalicească", a spus consilierul de stat.

Diana Păun a menționat că depășirea repetată a bugetului alocat produselor farmaceutice limitează introducerea de medicamente inovatoare, că sistemele electronice, deși există, nu funcționează cum ar trebui, iar guvernanța e defectuoasă.

"Rezultatele din domeniul sănătății sunt slabe, avem cei mai slabi indicatori ai stării de sănătate (...), din punct de vedere al performanței sistemului sanitar stăm foarte prost. Accesul la asistență medicală e limitat și inegal. Densitatea de medici de familie, specialiști și asistenți medicali, pe fondul intensificării fenomenului de migrație, e scăzută. Există mai bine de 300 de localități care nu au medic de familie, plățile informale există în continuare, iar decalajul dintre bogați și săraci în ceea ce privește neefectuarea unui control medical necesar e dublu față de media UE", a afirmat Păun.

Ea a vorbit și despre golurile lăsate în urmă de plecarea medicilor în străinătate. "Vin de la o întâlnire cu ATI-știi. Necesarul de ATI-ști la nivel național depășește 1.600", a adăugat Diana Păun.

AGERPRES/(A — autor: Iulia Carciog, editor: Florin Marin, editor online: Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina