Vulcanul Kilauea din Hawaii a intrat în erupţie

Vulcanul Kilauea din Hawaii a intrat în erupţie

Vulcanul Kilauea, situat pe Big Island, principala insulă din arhipelagul Hawaii, a intrat miercuri în erupţie, fiind observate căderi de materiale piroclastice, sau tefra, conform Institutului de Geofizică din Statele Unite (USGS), relatează DPA.

''Un şir de fântâni de lavă joasă erup din planşeul craterului, tefra cade în direcţia vântului şi o nouă fisură s-a deschis pe flancul vestic al craterului Halema'uma'u", a anunţat USGS miercuri, în jurul orei locale 18:00 (04:00 GMT, joi).

Cu aproximativ o oră înainte, USGS a anunţat pe Twitter că erupţia era ''în plină desfăşurare''.

''Ceea ce a fost odată un lac de lavă în răcire este în prezent o nouă erupţie de fisură'', a precizat USGS într-un mesaj transmis pe Twitter însoţit de imagini surprinse înainte şi după erupţie.



Vulcanul a intrat în erupţie în jurul orei locale 15:20, a indicat USGS, adăugând că Observatorul Vulcanologic din Hawaii (HVO) care îi aparţine ''a detectat strălucire în imaginile surprinse cu webcam-ul de pe vârfului Kilauea, ceea ce indică faptul că o erupţie a început în craterul Halema'uma'u din caldeira vârfului Kilauea, în Parcul Vulcanic Naţional din Hawaii''.

Instituţia a adăugat că în imaginile surprinse cu camera de supraveghere pot fi observate fisuri la baza craterului ''care generează fluxuri de lavă pe suprafaţa lacului de lavă care a fost activ până în mai 2021''.

HVO a ridicat nivelul de alertă în zona vulcanului de la codul portocaliu la roşu şi a precizat că monitorizează pericolele asociate erupţiei.

''Activitatea se limitează la Halema'uma'u, iar nivelul de pericol va fi reevaluat pe măsură ce erupţia evoluează'', a notat USGS.

Kilauea este considerat unul dintre cei mai activi vulcani din lume.

Vulcanul reprezintă o atracţie pentru turiştii care călătoresc în Hawaii pentru a vedea lava incandescentă care se scurge în Oceanul Pacific. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

2 Halep, decizie majoră pentru French Open: Simona are de acum o singură șansă să joace la Paris

3 Câte rachete supersonice are Rusia pe stoc, potrivit estimărilor ucrainene

4 VIDEO George Simion, derapajul disperării? / Ți-au slăbit șuruburile, țărănușule?

5 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia