Vulcanul Marapi din Indonezia a erupt din nou. Cenușa s-a ridicat la 1.300 metri altitudine deasupra craterului

Vulcanul Marapi din Indonezia a erupt din nou. Cenușa s-a ridicat la 1.300 metri altitudine deasupra craterului

Vulcanul Marapi din Indonezia a erupt duminică, cenuşa expulzată ridicându-se la 1.300 de metri altitudine deasupra craterului, la şase săptămâni după un episod eruptiv mortal, conform agenţiei geologice a ţării, transmite Reuters.

Erupție puternică a vulcanului FOTO Twitter

Vulcanul din provincia Sumatra de Vest a erupt duminică de cel puţin două ori până la ora 03:37 GMT, a indicat agenţia, care a solicitat evacuarea populaţiei pe o rază de 4,5 kilometri de centrul erupţiei, existând riscul scurgerii lavei în râuri şi văi, anunță Agerpres.

"În cazul în care va fi o ploaie de cenuşă, îndemnăm locuitorii să folosească măşti pentru a preveni bolile respiratorii", a indicat agenţia.

În decembrie, cel puţin 20 de oameni şi-au pierdut viaţa după ce Marapi, unul dintre cei mai activi vulcani din Sumatra, a erupt şi a expulzat nori gri de cenuşă care au ajuns până la 3 kilometri altitudine.Indonezia este situată pe "Cercul de Foc al Pacificului", o regiune în care convergenţa plăcilor continentale provoacă o activitate vulcanică şi seismică semnificativă.

Cenuşa vulcanică expulzată în timpul erupţiei de duminică a acoperit casele din apropiere, vehiculele şi corturile destinate persoanelor evacuate, amenajate de agenţia locală pentru gestionarea dezastrelor, potrivit unor imagini Reuters.Mai mulţi locuitori s-au prezentat la unităţi de îngrijire medicală pentru controale la nivelul căilor respiratorii, iar autorităţile au distribuit măşti.

O erupție vulcanică din Sumatra a dus la pierderea vieții a cel puțin 11 persoane

Erupția unui vulcan din vestul Indoneziei a dus la pierderea vieții a cel puțin 11 excursioniști, potrivit unui oficial din serviciile de salvare pentru AFP, scrie Agerpres.

„Sunt 26 de persoane care nu au fost evacuate, am găsit 14, trei au fost găsite în viaţă şi 11 fără viaţă”, a declarat Abdul Malik, şeful agenţiei de căutare şi salvare din Padang, a doua zi după erupţie.

Cenușa vulcanică a s-a ridicat până 3.000 de metri deasupra vârfului muntelui, a declarat duminică Hendra Gunawan, şeful Centrului Indonezian pentru Vulcanologie şi Riscuri Geologice.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat