Vulnerabilitățile lui Ceaușescu în opinia CIA. „Tradiționala pasivitate a poporului român îl ajută“, arăta un raport din 1975 EXCLUSIV

Vulnerabilitățile lui Ceaușescu în opinia CIA. „Tradiționala pasivitate a poporului român îl ajută“, arăta un raport din 1975 EXCLUSIV

Într-un raport top secret emis de CIA pe 18 decembrie 1975, o echipă de agenți americani, compusă inclusiv din ofițeri care lucrau în România, detalia pe 13 pagini vulnerabilitățile lui Nicolae Ceaușescu, aflat la putere de peste 10 ani.

Ofițerii CIA au făcut un raport detaliat despre Ceaușescu în 1975 FOTO arhiva Adevărul

În opinia agenților CIA, cea mai vizibilă zonă de vulnerabilitate a lui Ceaușescu era „cultul în creștere al personalității, cult pe care acesta îl încurajează tacit. Sunt de asemenea indicii de nemulțumire privind modul în care conduce partidul, în special în ceea ce privește politica externă”.

În raportul ce a fost trimis la Casa Albă acum aproape cinci decenii, ofițerii americani mai spuneau ca la începutul perioadei ca președinte al țării, Ceaușescu a pus accentul pe o conducere colectivă , însă ulterior a schimbat direcția, câștigând controlul absolut al instituțiilor-cheie la nivel național.

„La 57 de ani, Ceaușescu este egocentrist, abil și un comunist până în măduva oaselor care își duce țara într-o modernizare forțată și e obsedat să facă din România o țară industrial dezvoltată până în 1990 pentru a supraviețui implusurilor imperialiste ale Moscovei”, se preciza în raportul secret.

Agenții de la CIA subliniau însă și că abordarea naționalistă a lui Ceaușescu reprezenta adesea un simț al inferiorității și că acesta realiza că România era una dintre țările socialiste cele mai puțin dezvoltate.

„Ceaușescu vedea probabil concentrarea puterii politice și economice în mâinile sale ca cea mai sigură metodă de a crește încrederea națională și de a forța dezvoltarea economică”, notau specialiștii americani în raportul întocmit după mai multe luni de documentări temeinice.

O altă vulnerabilitate importantă descrisă în raport se referea la problemele economice ale României în 1975.

„Programul accelerat al lui Nicolae Ceaușescu de dezvoltare economică devine din ce în ce mai greu de implementat. Sunt probleme însemnate privind aprovizionarea cu alimente, scăderea valorii monedei naționale, recolte dezamăgitoare și alte probleme economice ce decurg din inundațiile devastatoare ce au fost în iulie 1975. Toate acestea sunt probleme substanțiale de dezacord privind modul în care Ceaușescu face față rolului de conducător al țării”, precizau agenții CIA.

„Tradiționala pasivitate a poporului român”, un atu pentru Ceaușescu

În același raport CIA întins pe 13 pagini, autorii săi notau și că o problemă pe termen lung a lui Ceaușescu era reprezentată de „eroziunea încrederii populare, în special în rândurile partidului“.

„I-ar fi mai ușor dacă va aduce îmbunătățiri tangibile în sector economic și poate o ușoară relaxare în sectorul cultural. În plus, Ceaușescu știe că tradiționala pasivitate a poporului român îl va ajuta să își atingă scopurile făcând doar unele schimbări minore în politica internă”, notau agenții CIA.

În raportul întocmit în 1975 au fost aduse și mai multe critici familiei lui Ceaușescu legat de cultul personalității.

„Mulți români sunt revoltați de funcțiile înalte și de comportamentul Elenei Ceaușescu. Aceasta are în general o abordare rudimentară în ceea ce privește dialogul și se amestecă adesea în numirile de personal. Mai mult, cei trei copii ai lui Ceaușescu sunt des în lumina reflectoarelor, iar comportamentul lor adesea inadecvat a ofensat oamenii”, se mai spune în raportul CIA.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat