Washington Post a publicat simulări grafice cu modul în care se răspândește coronavirusul/Cum poate fi stopată tendința de creștere a cazurilor

Washington Post a publicat simulări grafice cu modul în care se răspândește coronavirusul/Cum poate fi stopată tendința de creștere a cazurilor

După apariția primului caz de infectare cu Covid 19 în Statele Unite (22 ianuarie, raportat în Washington), apariția de noi cazuri a evoluat lent. Două luni mai târziu, evoluția a crescut rapid.

Această curbă exponențială i-a îngrijorat pe experți. Dacă numărul de cazuri va continua să se dubleze la fiecare trei zile, s-ar putea ajunge la circa un milion de cazuri în Statele Unite până în luna mai.

Aceasta este statistică, nu profeție. Răspândirea virusului poate fi încetinită, susțin experții citați de Washington Post, dacă oamenii vor adopta măsuri de ”distanță socială”, evitând spațiile publice și în general limitând mobilitatea.

În absența unor măsuri menite să încetinească răspândirea, Covid 19 va continua să se împrăștie exponențial. Pentru a înțelege de ce, Washington Post a realizat simulări de răspândire a virului în populație.

Washingon Post explică faptă că o persoană însănătoșită de pe urma infecției cu coronavirus nici nu mai transmite virusul unei persoane sănătoase, nici nu se mai îmbolnăvește după ce intră în contact cu o persoană infectată.

  • Vezi  aici simularea grafică  a vitezei de răspândire a virusului în diferite tipuri de comunitate, de 200 de oameni sau mai mari. Simulările realizate de Washington Post au în vedere patru situații diferite: libertate de mișcare, carantină, distanță socială moderată și distanță socială masivă.

Un expert în sănătate a explicat pentru Washington Post de ce măsurile de carantină vor avea efect limitat. ”Mulți oameni lucrează în orașe dar locuiesc în afara lor sau invers. Vor fi sperați oamenii de familiile lor? Cum va fi posibil să blocăm fiecare drum? Cum vor ajunge proviziile la locuitori”, întreabă Leana Wen, fost expert în probleme de sănătate al orașului Baltimore.

Lawrence O Gostin, profesor specializat în chestiuni de sănătate globală la Georgetown University, este mai tranșant: ”Adevărul este că măsurile de închidere (lockdowns) sunt foarte rare și niciodată eficiente”.

Din fericire, există alte moduri de a încetini rata de răspândire a virusului. Specialiștii în sănătate încurajează populația să evite adunările publice, să stea acasă pe cât posibil și să păstreze distanța față de alți oameni.

Dacă mobilitatea persoanelor este redusă și interacționează mai puțin între ele, virusul are puține șanse de răspândire.

Totuși, vor exista persoane care circulă. Poate din cauza obligațiilor de serviciu sau pentru că refuză să se conformeze recomandărilor. Aceste persoane nu doar că riscă să se îmbolnăvească ele însele, dar riscă să împrăștie virusul.

Mai multă distanță socială înseamnă mai multe persoane sănătoase. ”Controlăm dorința oamenilor de a fi în spațiul public prin închiderea spațiilor publice. Italia își închide toate restaurantele, China închide tot iar noi luam de asemenea măsuri de închidere a unor spații publice”, a declarat pentru Washington post Drew Harris, specialist în sănătate publică la The Thomas Jefferson University College.

Citește integral și vezi  simulările realizate de The Washington Post


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...