Washingtonul aprobă o nouă vânzare de echipamente şi servicii militare către Taiwan

Washingtonul aprobă o nouă vânzare de echipamente şi servicii militare către Taiwan

Guvernul SUA a aprobat vânzarea către Taiwan a unor echipamente şi servicii de formare în valoare de până la 95 de milioane de dolari pentru întreţinerea sistemului de apărare antiaeriană Patriot al insulei asiatice, a anunţat marţi Pentagonul, potrivit France Presse.

"Această vânzare va ajuta la menţinerea densităţii rachetelor (...) şi va asigura pregătirea pentru operaţiuni aeriene", a explicat într-un comunicat Agenţia pentru Cooperare în Domeniul Apărării şi Securităţii, o entitate a Departamentului american al Apărării.

Pentagonul a precizat că echipamentul şi formarea oferite vor acţiona ca un factor de "descurajare împotriva ameninţărilor regionale şi pentru a întări apărarea teritoriului".

Ministerul de Externe din Taiwan a salutat anunţul, subliniind într-un comunicat separat că această vânzare îl va ajuta să se protejeze împotriva "expansiunii şi provocărilor militare continue ale Beijingului".

Insula "Taiwan trebuie să-şi demonstreze pe deplin hotărârea fermă de a se apăra. Guvernul nostru va continua să-şi consolideze sistemele de apărare şi capacităţile de luptă asimetrice", a transmis ministerul.

Tranzacţia ar trebui finalizată în termen de o lună, a estimat ministerul taiwanez.

O vânzare similară a mai fost aprobată în februarie, de asemenea pentru furnizarea de echipamente şi servicii către Taiwan, în valoare de 100 de milioane de dolari, destinată sistemelor de apărare antiaeriană şi antirachetă pentru a răspunde la incursiunile tot mai numeroase ale avioanelor de război chineze.

Aceasta este a treia vânzare aprobată de preşedintele american Joe Biden de când a venit la Casa Albă. Prima a avut loc în august, când a fost dat acordul pentru livrarea a 40 de tunuri autopropulsate M109A6 de 155 mm.

Taiwanul, care are propriul guvern democratic, trăieşte sub ameninţarea constantă din partea Chinei, care revendică suveranitatea asupra insulei şi a promis că o va recăpăta, cu forţa dacă va fi necesar.

Beijingul a intensificat incursiunile în Zona de Identificare a Apărării Aeriene a Taiwanului în ultimele luni, cu 969 de avioane de război chineze reperate de autorităţile taiwaneze în 2021, cu mult peste dublu faţă de 380 în 2020, potrivit unui bilanţ al AFP.

Patriot este un sistem de rachete sol-aer extrem de mobil, care ar oferi o apărare crucială împotriva avioanelor de luptă chineze.

Washingtonul recunoaşte diplomatic Beijingul, şi nu Taipeiul, dar Congresul SUA s-a angajat să vândă arme Taiwanului pentru apărarea teritoriului.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”