Washingtonul nu a detectat nicio modificare 'concretă' în postura nucleară a Rusiei

Washingtonul nu a detectat nicio modificare 'concretă' în postura nucleară a Rusiei

SUA au afirmat luni că nu au detectat nicio modificare 'concretă' în postura nucleară a Rusiei de când preşedintele Vladimir Putin a plasat forţele de descurajare în stare de alertă , transmite AFP.

'Suntem încă în curs de a supraveghea şi monitoriza situaţia cât de aproape posibil', le-a spus jurnaliştilor un înalt responsabil al Pentagonului. 'Nu cred că am văzut ceva concret drept consecinţă a deciziei sale. În orice caz, nu încă', a adăugat el.

Responsabilul a recunoscut că este 'dificil să se ştie ce se află în spatele ordinului dlui Putin'. Dar 'simplul fapt de a evoca' sau de 'a ameninţa' cu o 'recurgere la forţele nucleare' este 'inutil şi reprezintă o escaladare importantă', a regretat el, reafirmând că Rusia nu a fost 'niciodată' ameninţată de NATO.

Belarus, aliatul Moscovei, a organizat duminică un referendum care elimină obligaţia fostei republici sovietice de a rămâne o 'zonă nenucleară'.

Occidentalii au denunţat această schimbare care, potrivit lor, ar permite Moscovei să deplaseze arme nucleare în Belarus, vecin atât cu Ucraina, cât şi cu unele state din NATO.

Întrebat dacă au fost deja constatate astfel de mişcări, înaltul responsabil de la Pentagon a răspuns 'nu'.

Pe de altă parte, el a dat asigurări că militari belaruşi nu au intrat deocamdată în Ucraina pentru a întări forţele Moscovei.

'Nu am văzut niciun indiciu care să arate că soldaţii belaruşi au fost puşi în ordine de luptă pentru a intra în Ucraina, şi cu siguranţă niciun indiciu care să arate că au intrat deja sau sunt în curs de a intra în Ucraina', a explicat el.

'Din ce cunoaştem, forţele intrate în Ucraina sunt toate ruse', a mai spus el, precizând că Moscova a adus de acum pe teritoriul ucrainean 'aproape 75%' din forţele combatante pe care le masase în ultimele luni la frontieră.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...