Washingtonul repatriază patru baterii de rachete Patriot din Arabia Saudită

Washingtonul repatriază patru baterii de rachete Patriot din Arabia Saudită

Armata SUA a decis să retragă patru baterii de rachete Patriot din Arabia Saudită, considerând că ameninţarea pe care o reprezintă Iranul pentru interesele Statelor Unite în regiune a scăzut, a informat joi o sursă militară americană, citată de AFP.

Două baterii Patriot desfăşurate după atacurile din septembrie contra a două situri petroliere majore din regatul saudit "pleacă", a precizat acest responsabil militar sub protecţia anonimatului.

Teheranul a fost acuzat de Riad şi aliaţii săi occidentali că este responsabil de aceste atacuri revendicate de rebelii houthi yemeniţi, care au provocat suspendarea temporară a jumătate din producţia saudită.

Celelalte două baterii repatriate au fost menţinute în regiune în martie, după un atac al facţiunilor proiraniene împotriva bazei irakiene de la Taji, la nord de Bagdad, unde au fost ucişi doi soldaţi americani şi unul britanic.

Acestea urmau să revină în Statele Unite pentru întreţinere şi rămăseseră în Arabia Saudită din cauza tensiunilor.

"Toată lumea ştia că este temporar, cu excepţia cazului în care situaţia se înrăutăţea", a explicat responsabilul militar. "Situaţia nu s-a înrăutăţit, ele trebuie să revină", a adăugat el.

Repatrierea acestor baterii de rachete înseamnă revenirea în Statele Unite a circa 300 de soldaţi, specializaţi în funcţionarea şi întreţinerea lor, a precizat sursa.

Această decizie a intervenit la o zi după formarea la Bagdad, după cinci luni de criză politică, a unui guvern condus de fostul şef al spionajului Mustafa al-Kazemi, printre puţinele personalităţi politice având uşi deschise la Washington, ca şi la Teheran.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Fără sutien în brațele lui Alex Bodi / Oana Zăvoranu, petrecere de pomină la 48 de ani!

2 Cică vipera era agitată! / Amănunte picante despre despărțirea „cuplului prefăcătoriei”

3 Așa o fi?

4 Udrea investeşte în cel mai scump proiect imobiliar din România

5 Un fost atașat militar rus s-a dus la Deveselu ca turist. A pretins că se roagă la o biserică