Washingtonul respinge plângerile Moscovei cu privire la livrarea de obuze cu uraniu sărăcit Kievului

Washingtonul respinge plângerile Moscovei cu privire la livrarea de obuze cu uraniu sărăcit Kievului

Statele Unite au respins miercuri plângerile Rusiei, care a criticat anunţul privind livrarea Ucrainei de muniţie care conţine uraniu sărăcit de către Marea Britanie, transmite AFP.

FOTO Profimedia

Moscova a considerat că aceasta ar reprezenta o agravare serioasă a conflictului şi a ameninţat cu represalii.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, John Kirby, a calificat drept eronate argumentele Rusiei.

Aceste obuze, eficiente împotriva tancurilor şi vehiculelor blindate,"nu sunt radioactive" şi "nici măcar nu se apropie" de categoria armelor nucleare, a adăugat el.

"Este un tip obişnuit de muniţie, folosită în special pentru capacitatea sa de a străpunge blindajul", a spus John Kirby, avertizând că, dacă Moscova "este îngrijorată pentru tancurile sale şi pentru soldaţii care le operează", poate "să le treacă graniţa pur şi simplu pentru a le aduce înapoi în Rusia".

Statele Unite sunt de departe cea mai mare sursă de ajutor militar pentru Ucraina, dar nu furnizează uraniu sărăcit, a precizat Kirby.

Purtătorul de cuvânt a criticat şi Ministerul rus al Apărării pentru că i-a decorat pe piloţii implicaţi în incidentul cu drona americană din Marea Neagră. Potrivit Washingtonului, care îşi susţine afirmaţiile cu înregistrări video, drona s-a prăbuşit după ce a fost lovită de avioane de luptă ruseşti, ceea ce Moscova neagă."Nu cunosc nicio altă armată din lume...care să fi recompensat un pilot pentru că a lovit o dronă. Dacă ăsta este curaj, cred că avem definiţii diferite ale sale", a spus el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Vă prezentăm imagini cu noi consilieri aleși în Burnley și Leeds...

2 „Încercați să deschideți negocierile, implicați-i pe chinezi și puneți arma pe masă”

3 Cele mai noi date despre pensionarii din România

4 O știre pozitivă despre România

5 VIDEO Dacă imaginile sunt reale, este cel mai mare dezastru înregistrat de ruși de la invadarea Ucrainei...