Washingtonul speră într-o ''soluţie paşnică'' după confruntarea dintre India şi China

Washingtonul speră într-o ''soluţie paşnică'' după confruntarea dintre India şi China

Statele Unite au afirmat marţi că speră ca India şi China să îşi rezolve paşnic diferendele după o confruntare frontalieră în care armata indiană a anunţat că a pierdut 20 de soldaţi, notează AFP.

"India şi China şi-au exprimat amândouă dorinţa de a detensiona situaţia actuală şi sprijinim o soluţie paşnică", a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american după primul incident militar soldat cu victime între cei doi giganţi asiatici în ultimii 45 de ani.

El a precizat că Washingtonul urmăreşte "îndeaproape" situaţia şi a adresat "condoleanţe familiilor" victimelor indiene.

Donald Trump a propus luna trecută să joace rolul de mediator între India şi China, fără să ofere detalii despre ce intenţionează să propună.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a mai informat că preşedintele SUA a discutat despre tensiunile cu China în cursul unei convorbiri telefonice cu premierul indian, Narendra Modi.

India se afirmă ca un aliat tot mai apropiat al Statelor Unite, care în schimb se opun Chinei pe numeroase fronturi.

În mai, Alice Wells, responsabilă pentru Asia de Sud în Departamentul de Stat american, a declarat că Beijingul încearcă să perturbe echilibrul regional şi a lansat un apel la "rezistenţă" în faţa acestei presiuni.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Voi știți cine e marmota asta?

2 Sechestrată și umilită în casa unui judecător

3 VIDEO Interlopul Armin Bitzy i-a luat gâtul cămătarului Gabi „Șef" în fața unor copii care se jucau

4 Așa o fi?

5 10 poliţişti suspectaţi de luare de mită, „săltaţi” de la un curs de prevenire a corupţiei