Washingtonul vinde arme de aproape un miliard de dolari Arabiei Saudite și Kuweitului

Washingtonul vinde arme de aproape un miliard de dolari Arabiei Saudite și Kuweitului

Statele Unite vor vinde Arabiei Saudite și Kuweitului pentru aproape un miliard de dolari echipamente de apărare, printre care zece aerostate de supraveghere pentru Riad, în cadrul consolidării alianțelor SUA în Golful Persic, a anunțat luni Pentagonul, citat de AFP.

Departamentul Apărării a informat într-un comunicat că Departamentul de Stat va cere Congresului, potrivit procedurii administrative obișnuite în materie de vânzări de arme, unda verde pentru ca Arabia Saudită să primească zece dirijabile de supraveghere (74K Persistent Threat Detection System Aerostats), fabricate de Lockheed Martin, precum și echipamente și pregătire pentru a stăpâni aceste aeronave.

Contractul este estimat la 525 de milioane de dolari pentru aceste aerostate care permit supravegherea și recunoașterea în zbor.

"Această vânzare va consolida obiectivele de politică externă și de securitate națională ale Statelor Unite, permițând întărirea securității unui aliat important care rămâne o forță pentru stabilitatea politică și progresul economic din Orientul Mijlociu", s-a lăudat Washingtonul în legătură cu Riadul.

Cei doi aliați istorici traversează din 2013-2014 o zonă de turbulențe din cauza tensiunilor cu privire la războiul din Siria și acordul nuclear cu Iranul, marele rival al Arabiei Saudite, dar administrația președintelui Barack Obama, care și-a încheiat recent mandatul, a păstrat continuu umbrela militară americană în Golf.

La fel pentru Kuweit, "aliat major din afara NATO". Apărarea și Departamentul de Stat speră că Congresul va aproba un contract de 400 de milioane de dolari pentru întreținerea și modernizarea elicopterelor de atac de tip Apache deja vândute forțelor armate kuweitiene.

Kuweitul "joacă un rol important în eforturile Statelor Unite în vederea asigurării stabilității în Orientul Mijlociu, oferind o bază, acces și tranzit forțelor americane din regiune", s-a felicitat Washingtonul.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...